UHIĆEN S NOVCEM I DRAGULJIMA

Iza kulisa pada moćnog obavještajca: ‘Zna sve tajne Ukrajine, predat će ih Vulinu, a on Rusima!‘

Iako i dalje ukrajinski državljanin, nije zatražio konzularnu pomoć niti se obratio predstavnicima Ukrajine u Srbiji

Andrij Naumov (u krugu), Aleksandar Vulin i Vladimir Putin (arhiva, u sredini)

 MUP Srbije, Sputnik via Afp, Screenshot

Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov, kojega je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio 31. ožujka optuživši ga za veleizdaju, uhićen je ovih dana u Srbiji, javlja ukrajinski portal Obozrevatel. Informaciju da je uhićen general Naumov - koji je iz Ukrajine pobjegao samo dan prije početka ruske invazije - potvrdilo je i srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći samo njegove inicijale.

Prema dosad raspoloživim informacijama, Naumov je uhićen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca. O njihovu je privođenju srbijanski MUP izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na prijelazu Preševo, na ulazu u Sjevernu Makedoniju, pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena - smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se stoga tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

image
MUP Srbije
image
MUP Srbije
image
MUP Srbije

Prepraćeni su u istražni zatvor u Nišu gdje čekaju da ih se izvede pred sud. Tereti ih se za "ilegalno trgovanje vrijednim pokretninama", prenose ukrajinski mediji, a prema zakonima Srbije za takvo se dijelo može dobiti kazna od jedne do čak 12 godina zatvora. Težina kazne ovisi o okolnostima zločina te o vrijednosti zaplijenjenih sredstava.

image
MUP Srbije
image

Zaplijenjeni novac

Mup Srbije/

Međutim, kod Naumova je stvar nešto drugačija. Iako i dalje ukrajinski državljanin, nije zatražio konzularnu pomoć niti se obratio predstavnicima Ukrajine u Srbiji. Ukrajinski mediji stoga spekuliraju da je moguće kako osramoćeni Naumov - koji je ostao bez čina generala nakon što ga je Zelenski smijenio - ima namjeru pokušati kupiti svoju slobodu drugim sredstvima i od srbijanskih dužnosnika koji bi mu u tome mogli pomoći.

Sreća za Naumova - a potencijalno veliki problem za Ukrajinu - je činjenica da je trenutni ministar unutarnjih poslova Srbije nitko drugi do Aleksandar Vulin, političar za kojeg bi se moglo reći da pripada redu najodanijih Putinovih poslušnika u vladi Aleksandra Vučića, koju formalno vodi Ana Brnabić. Nekadašnji visoki dužnosnik ukrajinske tajne službe zasigurno ima obilje informacija koje bi dobro došle Kremlju, a koje bi im Vulin mogao pribaviti.

image

Aleksandar Vulin i Vladimir Putin, arhivska fotografija

Alexei Druzhinin/Sputnik via Afp

Neskromni ga pokušao ubiti

Naumov je u SBU došao 2019. godine iz ureda glavnog državnog odvjetnika, gdje je radio 12 godina, na poziv tada novog šefa SBU-a Ivana Bakanova. U srpnju 2021. imenovan je šefom glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je tada dobio nove i veće ovlasti. SBU (Служба безпеки України ili Služba sigurnosti Ukrajine) ukrajinska je nasljednica sovjetskog KGB-a i glavna je obavještajna agencija u zemlji, zadužena i za područje kontrašpijunaže i za borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom Alpha. Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao organizirati također visokorangirani časnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo riječ o unutarnjoj borbi za prevlast unutar službe.

Ukrajinu je Naumov, prema navodima lokalnih medija, u grupi od još nekoliko osoba napustio samo nekoliko sati prije nego što su poletjele prve ruske rakete 24. veljače. Svoju je obitelj pritom u inozemstvo poslao ranije. Volodimir Zelenski službeno ga je razriješio svih dužnosti i činova tek 31. ožujka, tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazivajući ga "antijunakom" koji je "prekršio vojničku zakletvu". Odmah je otvorena i istraga pod optužnicom za veleizdaju.

"Oni visoki vojni časnici koji ne shvaćaju gdje im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostat će bez svojih činova", rekao je tada Zelenski.

U drugoj polovici ožujka obavljen je pretres svih adresa kojima se koristio Andrij Naumov. Tada se pokazalo da sve te nekretnine čuvaju agenti SBU-a. Pretpostavka je ukrajinskih medija da je to osiguranje postavljeno u trenutku kada je otvorena istraga oko navoda o mogućem atentatu.

Nekretninsko carstvo

Slučaj krijumčarenja u Srbiji nije prvi za Naumova. Naime, bivši špijun bio je metom brojnih novinarskih istraga koje su se ticale korupcije te švercanja novca i drugih vrijednosnica u inozemstvo. Tada se pokazalo da je Naumov vlasnik brojnih nekretnina koje su u priličnom neskladu s njegovim službenim primanjima.

Usput rečeno, Zelenski je krajem svibnja smijenio i Romana Dudina, šefa glavnog direktorata SBU-a za Harkivsku oblast. Predsjednik Ukrajine naveo je tada da Dudin "brani samo svoje interese, umjesto interesa Ukrajine".

"Svi u Harkivskoj oblasti teško rade za pobjedu i rade to vrlo učinkovito. Nažalost, isto se ne može reći za lokalno vodstvo SBU-a. Razriješio sam dužnoti šefa SBU-a za regiju, jer nije od prvog dana rata radio na tome da obrani grad, nego je mislio samo na sebe", poručio je tada Zelenski, uz napomenu da će Dudinove akcije istražiti nadležni organi.

Dudin je na to mjesto postavljen 25. ožujka 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:59