ŠTO SE DOGAĐA U KINI?

Iza kulisa nevjerojatne scene na Kongresu partije: Čini se da je Xi dobio znakovitu poruku

U svakom je slučaju vrlo indikativan način na koji je Hu Jintao izašao s Kongresa

Hu Jintao i Xi Jinping

 Noel Celis/Afp

Posebnu je pozornost izazvao neočekivani izlazak bivšeg predsjednika iz dvorane u kojoj se održavala završna sjednica 20. Kongresa Kineske komunističke Partije.

Hu Jintao je vodio državu i Partiju od 2002. do 2012. godine i, u skladu s pravilima, povukao se nakon drugog mandata prepuštajući vodeće mjesto Xi Jinpingu. Ovaj, čim je došao na vlast, pokrenuo je borbu protiv korupcije konfucijanskom tezom da će na udaru biti svi, “od komaraca do tigrova”. Među prvim “tigrovima” bili su neki od najbližih suradnika Hua koji su ostali u sustavu, ali i neki kadrovi bivšeg predsjednika Jiang Zemina koji se povukao 2002. godine. Uključujući i članove njihovih obitelji.

Upravo se zbog toga ‘borba protiv korupcije’, koja je široko rasprostranjena u krugovima Kineske komunističke partije, s pravom definirala Xijevom borbom protiv njemu nesklonih frakcija (iako je došlo i do smanjenja otvorene korupcije što su osjetili prodavači luksuznih proizvoda padom prodaje; ali, mito se sada daje suptilnije, gotov novac je na cijeni, po mogućnosti čvrsta valuta; a mogu i darovi koji se primaju izvan NR Kine, automobili, nekretnine …).

Dio Partije je bio otvoreno nezadovoljan jer je velik broj slučajeve ‘otkrivene’ korupcije signalizirao da je politička avangarda u doba dok ju je vodio Hu postala leglo po društvo pogubnih aktivnosti, izopačenja, zatrudnjivanja. Na tom je valu Xi nastavio jačajući Partiju, u stvari jačajući vlastiti utjecaj i moć na razini vodeće političke snage, posljedično i zemlje.

Može se stoga izlazak Hua, koji je prošle nedjelje, na početku 20. Kongresa, mirno odslušao cijeli Xijev dvosatni govor a sada izašao, uz ‘pomoć’ drugova, smatrati demonstracijom nezadovoljstva zbog personificiranja kolektivnog rukovodstva u liku novog-starog partijskog glavnog tajnika. Poruka da takav razvoj nije dobar za Narodnu Republiku Kinu.

Nažalost, ostajemo u domeni nerazvidnosti jer o tome neće stići baš nikakva informacija iz partijskih ili državnih krugova. U svakom je slučaju indikativno da je Hu izašao. Čak i ako mu je, starijem gospodinu, bilo loše. Jer, govor glavnog tajnika se ne propušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:58