SJEDINJENE DRŽAVE

Iz programa za pomoć pogođenima pandemijom ukradeno najmanje 100 milijardi dolara

Ministarstvo rada SAD-a reklo je da je moguće da je 87 milijardi dolara potpora za nezaposlene isplaćeno neispravno

Njujorčani prosvjeduju jer je odlučeno da se ne mogu prijaviti za pomoć pogođenima epidemijom covida-19

 Spencer Platt/Getty Images/AFP

Tajna služba Sjedinjenih Američkih Država, savezna policijska agencija zadužena za provođenje kriminalnih istraživanja te brigu o sigurnosti vodećih američkih političara i njihovih obitelji te stranih političkih lidera koji dolaze u SAD, u utorak je ustvrdila da je iz programa za pomoć tvrtkama pogođenima epidemijom covida-19 te pojedincima koji su zbog nje izgubili posao ukradeno najmanje 100 milijardi američkih dolara, piše The Associated Press.

- Tajna je služba do te procjene došla na temelju slučajeva koje je istražila te podatka Ministarstva rada SAD-a i Administracije za malo poduzetništvo, državne agencije koja podupire poduzetnike i male tvrtke - rekao je Roy Dotson, agent Tajne službe koji je u utorak postavljen na mjesto nacionalnog koordinatora za borbu protiv pronevjera tijekom oporavka od pandemije.

Procjena Tajne službe nije uzela u obzir slučajeve pronevjere koje je obradilo Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

- Premda je iz fonda teško 3,4 bilijuna dolara nestalo oko tri posto, ukradeni iznos pokazuje da su se kriminalci zainteresirali za ta sredstva - rekao je Dotson.

AP navodi da se najviše muljalo s naknadama za nezaposlene. Ministarstvo rada SAD-a reklo je da je moguće da je 87 milijardi dolara potpora za nezaposlene isplaćeno neispravno te da veći dio tog iznosa otpada na prevare.

Tajna je služba rekla da je tijekom istraga prevara koje su se ticale pozajmica i osiguranja za nezaposlene zaplijenila više od 1,2 milijarde dolara te da je povratila više od 2,3 milijarde dolara koji su isplaćeni na prevaru. Tajna služba trenutno istražuje više od 900 slučajeva krađe novca koji je bio namijenjen za oporavak od pandemije, a dosad je zbog muljanja s novcima za oporavak uhitila 100 osoba.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a prošlog je tjedna reklo da je dosad u sklopu istraga koje su se ticale ilegalnih isplata iz Fonda za zaštitu plaća procesuiralo više od 150 osoba te zaplijenilo više od 75 milijuna dolara i brojne nekretnine te luksuzne predmete koji su kupljeni tim novcima.

- Možemo li zaustaviti prevare? Hoćemo li? Ne, no mislim da možemo utužiti one koje se treba utužiti i možemo dati sve od sebe da povratimo što više pandemijskih potpora - rekao je Dotson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:58