KINESKA ŠPIJUNKA

Iz MI5 u parlament stiglo pismo upozorenja koje je izazvalo dramu: ‘Ovo je gospođa Lee...‘

Neki mediji javlja kako je gospođa Lee primila osobnu poruku zahvale od bivših premijera Therese May i Davida Camerona

Britanski parlament

 Hollie Adams/AFP

Britanska obavještajna agencija MI5 uputila je pismo upozorenja zastupnicima u kojemu ih informiraju o kineskoj agentici koja se infiltrirala u parlament s ciljem "neumjesnog uplitanja‘ u britansku politiku.

MI5 obratio se zastupnicima. što inače rijetko čini, kako bi ih upozorio na Christinu Ching Kui Lee koja je navodno željela uspostaviti veze između Komunističke partije Kine (KPK) sa sadašnjim i budućim zastupnicima.

BBC prenosi kako je gospođa Lee britanskim političarima davala donacije, a novac je stizao od stranih državljana iz Kine i Hong Konga. Neki mediji javlja kako je gospođa Lee primila osobnu poruku zahvale od bivših premijera Therese May i Davida Camerona te bivšeg čelnika Laburista Jeremyja Corbyna.

Upozorenje o kineskoj špijunki u britanskom parlamentu MI5 je uputio nakon okončanja ‘značajne i dugotrajne istrage‘.

Obavještajna agencija je poručila da bi svaki zastupnik koji je došao u kontakt s gospođom Lee morao biti svjestan njezinih ambicija i njezine nadležnosti za unapređenje politike Komunističke partije Kine.

image

Boris Johnson

AFP

Konzervativni zastupnik i bivši čelnik stranke Sir Iain Duncan Smith iznio je opaske iz upozorenja u donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdivši da su ga primili svi zastupnici putem elektroničke pošte.

Rekao je da pismo stvara veliku zabrinutost te je pozvao na deportaciju Christine Ching Kui Lee. Također je od Johnsonove vlade tražio da se hitno očituje o slučaju.

- Ovakve smetnje smo i očekivali od Kine. Ali činjenica da se to dogodilo našem parlamentu zahtijeva hitnu reakciju vlasti, komentirao je bivši ministar obrane Tobias Ellwood.

Kako se navodi u izvješću MI5, gospođa Lee je tvrdila da je njezin angažman u parlamentu predstaviti Kineze i pridonijeti povećanju raznolikosti. MI5 tvrdi da su aktivnosti poduzete u tajnoj koordinaciji s Odjelom za rad ujedinjene fronte Komunističke partije Kine, a za financije su bili zaduženi stranci iz Kine i Hong Konga.

Cilj je bio stvoriti veze s utjecajnim ličnostima kako bi se osiguralo da političko ozračje u Ujedinjenom Kraljevstvu bude povoljno za KPK te kako bi se osporili stavovi onih koji izražavaju zabrinutost vezano za politiku kineske vladajuće vrhuške, osobito poštivanje ljudskih prava.

MI5 ističe da je gospođa Lee imala opsežne angažmane s pojedincima svih političkih opredjeljenja u Britaniji, uključujući raspuštenu parlamentarnu skupinu imena Kinezi u Britaniji.

Također su upozorili kako bi gospođa Lee mogla pokušati osnovati parlamentarnu skupinu radi promocije politike KKP-a.

Unatoč upozorenju, britanski mediji pišu kako se protiv gospođe Lee ne vodi kazneni postupak niti je došlo do protjerivanja iz zemlje. Također se ističe da ona nije zaposlenik Veleposlanstva Kine u Londonu.

Ovaj slučaj samo je nastavak rastuće zabrinutosti britanske obavještajne zajednice vezano za kinesku špijunažu.

Krajem 2021. Richard Moore, šef MI5, rekao je da je po prvi put Kina postala prioritet broj 1 u povijesti britanske obavještajne agencije.

Tijekom 2020. Velika Britanija u tišini je protjerala navodna tri kineska špijuna za koje je rekla da su se predstavljali kao novinari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:01