UNUKA BIVŠE PREMIJERKE

IZ LONDONA ANA MUHAR Nova zvijezda Britanije: Amanda Thatcher može biti nova Željezna lady

Prošla su više od dva desetljeća kada je Margaret Thatcher , tada premijerka, skupini novinara okupljenoj ispred službene rezidencije u Downing Streetu 10 objavila: - Postali smo baka!

Njezino korištenje plurala postalo je simbol pretjeranog samopouzdanja tijekom posljednjih godina mandata, koje će ju indirektno stajati mjesta premijerke Ujedinjenog Kraljevstva.

Njezina tadašnja objava odnosila se na prvog unuka Michaela. Četiri godine poslije, nakon što se Margaret Thatcher iz Downing Streeta 10 povukla u jedno londonsko predgrađe, rodit će se njezina unuka Amanda.

Nastup koji pamte

Kada su prošli tjedan oči cijelog svijeta bile uperene u londonsku katedralu Svetog Pavla u kojoj se održavao ceremonijalni posljednji ispraćaj prve britanske premijerke, barunice Thatcher, malo je tko očekivao da će zvijezda dana postati jedna američka tinejdžerica. Pred 2300 uzvanika, među kojima su bili kraljica Elizabeta II. i britanski premijer David Cameron, te višemilijunskom publikom ispred malih ekrana 19-godišnja Amanda Thatcher svoj je nastup izvela s neočekivanom pribranošću.

Njezin je govor bio posljednja želja njezine bake. Margaret Thatcher je, čini se, zaslužna i za talent za javni nastup svoje jedine unuke. Naime, kada joj je jedan od uzvanika, parlamentarni zastupnik Rob Wilson, čestitao na izvanrednom nastupu, 19-godišnja Amanda je odgovorila: - To mi je u krvi.

Brucošica sveučilišta Richmond u saveznoj državi Virginiji kći je Marka Thatchera iz njegova prvog braka s Diane Burgdorf. Do prošlog tjedna Amanda je živjela izvan fokusa javnosti, odrastajući u Teksasu s majkom i starijim bratom Michaelom. Ipak, čim je svijet obišla snimka nastupa elegantne tinejdžerice u crnom kaputu, crnom šeširu i nizom perli, postala je miljenica medija koji su je brže-bolje prozvali nasljednicom slavne bake, Željezne lady. Njezin komentar, koji je Rob Wilson podijelio preko Twittera, obišao je svijet.

Obožavana miljenica

U životu barunice Thatcher njezino dvoje unučadi zauzimalo je posebno mjesto.

- Najveće zadovoljstvo pružaju mi fotografije moje unučadi, koje mi snaha katkad pošalje. Osim kada ih vidim uživo, to je najveće zadovoljstvo koje imam u cijeloj godini - rekla je Margaret Thatcher u jednom intervjuu. Amanda i njezin 24-godišnji brat Michael, koji je, poput Margaret Thatcher, po obrazovanju kemičar i radi u ljekarni u Dallasu, rođeni su u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su velik dio djetinjstva proveli u Južnoafričkoj Republici. Lady Thatcher i njezin suprug Sir Denis bili su bliski s Michaelom i Amandom s kojima su svake godine provodili Božić.

Problemi s ocem

Najveće zadovoljstvo pritom je predstavljalo promatranje unučadi u igri i razgovor s Amandom koja je već kao desetogodišnja djevojčica uživala u ozbiljnim raspravama s bakom. Amandina majka se jednom prisjetila epizode u kojoj je Margaret Thatcher, tada već udovica sa zdravstvenim problemima koji su je morili nakon gubitka supruga Denisa, jedne večeri pošla poljubiti Amandu prije spavanja, da bi uz nju ostala nekoliko sati dajući joj iscrpan opis Falklandskog rata.

Brak između Amerikanke Diane i Marka Thatchera od samog je početka bio pun problema, ponajviše zbog Markovih afera i sumnjivih poslova. Kada je 2004. uhapšen zbog uključenosti u pokušaj državnog udara u Ekvatorskoj Gvineji, Diane je s djecom napustila njihov dom u Cape Townu te se preselila u bogato predgrađe Dallasa, Highland Park, gdje i danas živi sa svojom djecom i drugim suprugom. Odnos između Marka Thatchera i njegove djece nije posve jasan, ali poznato je da mu je, zbog afere iz 2004., zabranjen ulaz u Sjedinjene Države. Zbog toga se Amanda Thatcher kao 12-godišnja djevojčica pismom obratila predsjedniku Bushu: “Znate li što osjećate prema svojim kćerima? Ja želim natrag svog tatu.”

Amanda je prošli tjedan, s teškim teksaškim naglaskom, iznijela odlomak iz Biblije u kojem se vjernici upozoravaju da se bore protiv “vođa tmine ovog svijeta” i “spiritualne zloće na uzvišenim mjestima”. Samo je nekoliko puta spustila pogled na riječi svoga govora, dajući dojam da biblijski tekst zna napamet.

Prijatelji Amandu opisuju kao predanu kršćanku koja je nedavno bila na misionarskom putovanju u Kini. Izvještaj srednje škole u Teksasu, u kojoj je lani maturirala, pokazuje da je ambiciozna djevojka i talentirana sportašica. Njeni srednjoškolski kolege glasovanjem su je odabrali za “učenicu s najvećim šansama da promijeni svijet”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:27