‘NISAM ZNAO...‘

Italija zaprepaštena vožnjom mopedom kroz ruševine Pompeja: ‘Kakav barbar! Kaznite ga‘

Ruta kojom se kretao je makadamska cesta izvan drevnih gradskih zidina, a koju koriste vozila za iskopavanje
 pompeiisites.org

Australski turist (33) uhićen nakon što se mopedom vozio kroz ruševine Pompeja. Na mopedu se vozio oko kilometar i pol nakon čega ga je osiguranje uhitilo i pričekalo dolazak policije. Iako se u međuvremenu ispričao talijanski mediji prozvali su ga barbarinom.

Muškarac tvrdi kako nije znao da je zabranjeno voziti na tom prostoru. Srećom u ovom slučaju je potvrđeno kako niti jedan dio drevnog grada nije oštećen. Valja napomenuti kako je to mjesto staro oko dvije tisuće, uništeno je vulkanskom erupcijom 79. godine, a nalazi se i na popisu UNESCO baštine.

Glavna optužba protiv turista je za neovlašteni pristup.

- Ruta kojom se kretao je makadamska cesta izvan drevnih gradskih zidina, a koju koriste vozila za iskopavanje. Siguran je, restauriran i nije dostupan javnosti. Dakle, niti u jednom trenutku nije bilo opasnosti ni za posjetitelje ni za arheološku baštinu, stoji u priopćenju.

Incident je trajao samo nekoliko minuta prije nego li su zaštitari shvatili što se događa. Zadržali su muškarca do dolaska policije. Vlasti vjeruju da je ilegalno ušao na mjesto kroz službeni ulaz, koji koriste vozila za održavanje. Australac se kasnije ispričao.

Ovo nije prvi incident s turistima

Vijest dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je dvoje američkih turista prouzročilo štetu od 25.000 eura na stepenicama Trinità dei Monti iz 18. stoljeća., bacivši niz njih skutere. Rimsko tijelo za zaštitu baštine priopćilo je da je uzrokovao lomove na 16. i 29. stepenici desnog stubišta.

Muškarac iz Saudijske Arabije optužen je ranije ove godine jer je pokušao voziti svoj unajmljeni Maserati niz iste stepenice, odlomivši komad sedrenog kamena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:10