APSTINENCIJA BIRAČA

Italija: U Rimu birališta izbjeglo više od 45 posto birača

Prema glasovima prebrojenima do ponedjeljak uvečer pobijedio je lijevi centar osvojivši 7 od 13 oblasti u kojima se sada glasalo (ali dosad ih je držao 11 od 13)
 Reuters

RIM - Više od 15 milijuna talijanskih birača, tj. oko 37 posto, odbili su izaći na oblasne izbore u nedjelju i ponedjeljak. U Rimu je birališta izbjeglo više od 45 posto birača. Ta apstinencija, dosad nezapamćena u Italiji, barem dijelom ovisi o veoma prljavoj izbornoj kampanji koja je dijelu građana morala dodatno ogaditi i politiku i njezine aktere.

Vladajuća desničarska koalicija premijera Silvija Berlusconija impostirala je kampanju kao nacionalni politički test, kao odabir političke strane, forsirajući kao glavne teme demokracije Berlusconijeve probleme sa sudstvom i Berlusconijevu želju da u svojim rukama koncentrira više vlasti kroz izravne izbore predsjednika ili premijera.

Postigao je uspjeh za svoju stranu, ali i neuspjeh za politiku kao cjelinu.

Prema glasovima prebrojenima do ponedjeljak uvečer pobijedio je lijevi centar osvojivši 7 od 13 oblasti u kojima se sada glasalo (ali dosad ih je držao 11 od 13). Podatak za Lacij nije bio izvjestan.

U postocima glasova desnica je jača. Puk sloboda je izgubio ponešto u korist Sjeverne lige. Na lijevom središtu Demokratska stranka je izgubila podosta u korist Di Pietrovih justicijalista, te ponegdje u korist prosvjednih glasova za satiričara Beppea Grilla (on je presudio ljevici u Pijemontu).

Desnica je bez imalo muke obranila prevlast i u Lombardiji (gdje je Roberto Formigoni četvrti put za redom dobio „guvernerski“ mandat) i u Venetu (gdje je novi predsjednik legist Luca Zaja), preotela je Pijemont, Kampaniju s njenim smećem, Kalabriju, te vjerojatno Lacij gdje je prethodni „guverner“ Piero Marrazzo, demokrat i katolik, odstupio poslije skandala s transseksualcima.

Lijevi centar je obranio svoja tradicionalna uporišta Emiliju i Romagnu, Toscanu, Marche i Umbriju, a zadržao je i Liguriju, Basilicatu i Apuliju (gdje je potvrđen komunist Nichi Vendola).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:40