NOVE MJERE

Italija prva u Europi uvela obvezne testove na covid za putnike koji dolaze iz Kine

Mjera je neophodna kako bi se osigurali nadzor i detekcija mogućih varijanti virusa, rekao je ministar zdrastva

Zračna luka u Hong Kongu

 Peter Parks/Afp

Talijanski ministar zdravstva Orazio Schillaci naredio je obavezan anticovidski bris svim putnicima koji iz Kine dolaze u Italiju ili kroz Italiju prolaze. Tu su mjeru već ranije za svoje oblasti na aerodromima uveli guverneri Lombardije, Lacija i Kampanije.

Od 120 putnika sletjelih iz Beijinga na milanski aerodrom Malpensu prekjučer, pozitivnih na covid bilo je 62 (52 posto), a na drugom letu istog dana 35 od 92 (38 posto).

Italija, koje je prva u Europi bila teško pogođena koronavirusom u veljači 2020. pošto se pojavio u Kini, sada prva uvodi obvezne testove za putnike iz Kine koja se bori s novim valom zaraze.

"Mjera je neophodna kako bi se osigurali nadzor i detekcija mogućih varijanti virusa u cilju zaštite talijanskog stanovništva", rekao je ministar Schillaci.

Ministar nije rekao kakve će mjere biti uvedene za pozitivne putnike, ali lokalni zdravstveni dužnosnici u Lombardiji i Laciju rekli su da će morati u karantenu u posebne zgrade koje su za to namijenile lokalne zdravstvene vlasti.

Putnike iz Kine od 31. prosinca testirat će i Japan, a Tajvan od 1. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:51