STRAH OD OMIKRONA

Italija pooštrila uvjete za ulazak u zemlju, u Bruxellesu bijesni: ‘Objasnite taj potez!‘

Jučer je talijansko Ministarsko vijeće produljilo izvanredno stanje u zemlji sve do 31 ožujka

Prizor iz centra Rima

 Vincenzo Pinto

Italija je pooštrila uvjete za ulazak u zemlju i naljutila Bruxelles – ali strah od omikrona je jači u zemlji gdje je od covida-19 obolio svaki šesti stanovnik, a umrlo ih je 135.049.

Ministar zdravstva komunist Roberto Speranza je, uz suglasnost ministra vanjskih poslova populista Luigija Di Maia, potpisao odluku po kojoj se od danas mijenjaju uvjeti samo za osobe koje su u 14 dana prije ulaska u Italiju boravile u inim članicama Evropske unije ili prošle kroz njih.

Do utorka im je za ulaz u Italiju bila dovoljna važeća covidska potvrda, makar na bazi negativnog brisa. Od srijede pa do kraja siječnja i oni koji su uredno cijepljeni i koji imaju covidsku potvrdu moraju se svejedno podvrgnuti testu brisom prije nego krenu put talijanskoga graničnog prijelaza, na kopnu, odnosno u morskoj ili zračnoj luci. Osobe koje nisu cijepljene, a test im je negativan, svejedno moraju ostati pet dana u karanteni nakon ulaska u Italiju.

Izuzeta su od karantene samo djeca do 12 godina, pod uvjetom da su oba roditelja uredno cijepljena protiv covida. Ako je cijepljen samo jedan, i drugi necijepljen roditelj i dijete moraju u karantenu.

Za one koji dolaze iz zemalja izvan Evropske unije ostaju na snazi iste još strože odredbe kao i dosad.

Potpredsjednica Evropskog povjerenstva Věra Jourová zahtijeva od Italije da "objasni taj svoj izbor". Sinoć je izjavila da "države, kada uvode dodatne uvjete ili postrože norme, kao u slučajevima Italije i, možda, Portugala, moraju to opravdati na temelju realnog stanja." Ona je to danas stavila na dnevni red Evropskog povjerenstva jer "te individualne odluke pojedinih država miniraju povjerenje građana u pravilo da uvjeti moraju biti jednaki svugdje u Uniji".

Naime, mnogo je vremena utrošeno u dogovor o evropskoj covidskoj propusnici koji predviđa da građani Unije mogu po njoj putovati slobodno, bez ograničenja, ako su vakcinirani, ili imaju svjež negativan nalaz brisa, ili su preboljeli covid-19. Ta propusnica, rekla je Jourová, "nije mrtva. Ona je jedan od najuspješnijih projekata Unije posljednjih godina je osobama olakšava putovanje, turizmu preživljavanje, a uslugama trajanje." Izrazila je bojazan da će odluke poput talijanske, na koje države imaju pravo, "usmrtiti propusnicu".

Jučer je talijansko Ministarsko vijeće produljilo izvanredno stanje u zemlji sve do 31 ožujka, probivši za dva mjeseca maksimalno dopustivo trajanje tog stanja. Zbog toga nakon kraja siječnja, kada se navršavaju dvije godine izvanrednog stanja, nije za nj više dovoljna vladina odluka, nego je nužan vladin dekret sa zakonskom snagom, koji ostaje na snazi samo ako ga Parlament potvrdi i tako pretvori u ordinarni zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 05:58