JOŠ BEZ KONKRETNIH REZULTATA

ITALIJA OD EU TRAŽI VIŠE VREMENA ZA SMANJENJE DUGA Talijanski premijer zatražio veću fleksibilnost fiskalnih pravila i promjenu migracijskih propisa

 
Giuseppe Conte i Ursula von der Leyen
 Francisco Seco / REUTERS

Europska unija treba Italiji dati više vremena za smanjenje duga i podržati njezin plan o poticanju ulaganja, rekao je u srijedu premijer Giuseppe Conte nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

U svom prvom posjetu Bruxellesu nakon što je postao čelnik vladajuće koalicije antiestablišmentskog Pokreta pet zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra, Conte je ponovno zatražio veću fleksibilnost fiskalnih pravila EU-a i promjenu migracijskih propisa.

Prošle vlade imale su slične zahtjeve čime su potaknule dugotrajne sporove s EU-om, većinom zbog proračuna.

"Naš cilj je smanjiti dug", rekao je Conte novinarima. "To želimo učiniti kroz gospodarski rast i ulaganja", poručio je i dodao da Italiji treba "neko vrijeme" za postizanje fiskalnih ciljeva, ulaganja u zeleno gospodarstvo i digitalizaciju te za oživljavanje siromašnijih regija na jugu.

"Razgovarali su o novoj političkoj situaciji u Italiji te o migracijama i gospodarstvu. Nije bilo konkretnih rezultata", rekao je dužnosnik EU-a nakon sastanka Contea i Ursule von der Leyen.

Talijanski izvori otkrili su Reutersu da Italija za 2020. cilja na proračunski deficit od 2,3 posto BDP-a što je više od ciljanog smanjenja na 2,1 posto, a blizu deficitu od 2,4 posto zbog kojega je EU gotovo pokrenuo disciplinski postupak na ovogodišnji talijanski proračun.

Conte je također ponovio zahtjev za revizijom propisa EU-a o tražiteljima azila kako bi neki ilegalni migranti koji dospiju na talijanske obale mogli biti premješteni u druge zemlje, čime bi se smanjio pritisak na južne države koje pogađa velik pritok migranata u posljednjem desetljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:42