RASKOL KOALICIJE

Italija nakon premijerove ostavke u političkom limbu, prijevremeni izbori na jesen sve su izgledniji

Kritičari kažu da stranka, koju je prošli mjesec potresao raskol, postoji samo zbog vlastitog interesa

Premijer Mario Draghi podnio ostavku, no ona je zasad obijena

 Salerno/euc/Zuma Press/Profimedia/Salerno/euc/Zuma Press/Profimedia

Italiji će možda biti potrebni prijevremeni izbori kako bi izišla iz slijepe ulice, rekli su u petak vladini dužnosnici, nakon što je premijer Mario Draghi podnio ostavku zbog pobune koalicijskog partnera.

Predsjednik Sergio Mattarella odbio je Draghijevu ostavku u četvrtak te od njega zatražio da se sljedeći tjedan obrati parlamentu kako bi dobio jasniju sliku političke situacije.

Ako se u vladine redove brzo ne vrati jedinstvo, jedina alternativa bila bi sazivanje izbora najeseni, rekao je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, upozorivši da bi Rusija pozdravila prijevremene izbore, no da bi to naštetilo talijanskoj ekonomiji.

"Ako Draghi padne, idemo na glasanje", rekao je RTL radiju, dodavši da bi bez potpuno funkcionalne vlade u nadolazećim mjesecima Italija riskirala da izgubi milijarde eura iz EU fondova za postpandemijski oporavak i da neće moći donijeti mjere za borbu protiv visokih energetskih troškova. "Rani izbori problem su za zemlju."

Draghijeva 18-mjesečna vlada našla se u problemima zbog populističkog pokreta Pet zvijezdi koji je u četvrtak bojkotirao glasanje u parlamentu o povjerenju Draghijevim planovima da se pozabavi rastućim troškovima života, ustvrdivši da nisu otišli dovoljno daleko.

Kritičari kažu da stranka, koju je prošli mjesec potresao raskol, postoji samo zbog vlastitog interesa, i kako bi poboljšala ugled kod birača nakon pada u anketama.

Nacionalni izbori u rasporedu su u prvoj polovici 2023. godine, a prijevremeni izbori bi strankama omogućili malo vremena da sastave program i pripreme svoje liste kandidata.

Međutim, izvor u uredu premijera, koji je odbio da ga se imenuje, izrazio je pesimizam glede izgleda za oživljavanje koalicije i rekao da su izbori početkom listopada najizgledniji ishod.

U tom slučaju, Draghi može ostati kao vršitelj dužnosti, ali neće moći sastaviti proračun za 2023. godinu ili provesti reforme koje zahtijeva Europa u zamjenu za sredstva iz fondova za oporavak.

"Italija ne može bez Marija Draghija", rekao je Renato Brunetta, ministar javne uprave i član stranke Forza Italia desnog centra. "Ne možemo izgubiti kredibilitet i povjerenje koje smo dobili u Europi i svijetu u ovim teškim vremenima", napisao je na Twitteru.

Draghi, ugledni bivši šef Europske središnje banke, odigrao je istaknutu ulogu u odgovoru Europske unije na rusku invaziju Ukrajine, pomogavši u izradi nactra ekonomskih sankcija Moskvi i poslavši oružje u Kijev.

Nijedna stranka u vladi nacionalnog jedinstva nije pozvala na izbore nakon što je Draghi ponudio ostavku. Međutim, jedna velika skupina koja je ostala izvan koalicije, krajnje desna stranka Braća Italije, odmah je pozdravila ideju.

Stranci Braća Italije, koju vodi Giorgia Meloni, porasla je potpora i mogla bi biti najveće pojedinačna stranka u sljedećem sastavu parlamenta.

"S Draghijevom ostavkom... ova zakonodavna vlast je gotova", napisala je Meloni na Twitteru. "Izbori odmah."

Italija nije imala jesenske izbore od Drugog svjetskog rata i to je normalno period kad se sastavlja proračun.

Pokret Pet zvijezdi vjerojatno će doći pod veliki pritisak drugih koalicijskih partnera da se ne suprotstavlja Draghiju i da dopusti njegovoj administraciji da nastavi s provođenjem reformi.

"Sada imamo pet dana da parlament potvrdi svoje povjerenje Draghijevoj vladi, a Italija što je prije moguće iziđe iz dramatične krize u koju trenutno ulazi", rekao je Enricco Letta, čelnik Demokratske stranke lijevog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 20:54