IZNAD PROSJEKA EU

Italija je cijepila 86 posto stanovništva starijega od 12 godina: ‘Ponovno otkrivamo normalnost‘

Ako se uzme u obzir cjelokupna populacija, od 0 do 120 godina, Italija je svejedno cijepila dvjema dozama više od 76 posto stanovništva
 Medialys Images By Massimiliano Ferraro/Alamy/Alamy/Profimedia

- Ponovo otkrivamo normalnost zahvaljujući učinku kampanje cijepljenja bez presedana, koja je u nekoliko mjeseci dovela do zaštite više od 46,5 milijuna Talijana, što čini više od 86 posto stanovništva starijega od 12 godina. Italija je znatno iznad europskog prosjeka, ispred zemalja poput Francuske, Njemačke i Ujedinjene Kraljevine. Kampanja se nastavlja, cilj nam je probiti kvotu od 86 posto i doći do 90 posto.

Izjavio je to danas u videoporuci general Francesco Paolo Figliuolo, izvanredni povjerenik opasnost od covida-19.

On je kao novosti u talijanskoj kampanji protiv pandemije naveo početak primjene treće doze vakcine, zasad rezervirane za imunokompromitirane osobe, zdravstveno osoblje, osoblje i stanovnike mirovnih domova, te zatim za sve starije od 60 godina koji su drugu dozu cjepiva primili najmanje šest mjeseci ranije. „Ti su ciljevi omogućeni zahvaljujući timskom radu", zaključio je general Figliuolo.

Glavni epidemiološki problem Italije ostaje stanovništvo do 12 godina koje pohađa škole: prvi razred niže srednje, pet razreda osnovne, odnosno majčinsku školu, kako se u Italiji zovu vrtić odnosno „mala škola“.

Toj populaciji covid obično znači minimalnu tegobu, ali je kadra zaraziti ukućane i indirektno prouzročiti tegobne i dugotrajne posljedice, uključujući i smrt.

U nekim zemljama je Pfizerovo anticovidsko cjepivo odobreno i za osobe od 5 do 12 godina. Pitanje je koliko će vremena trebati Evropskoj zdravstvenoj agenciji da to i sama eventualno zaključi.

Ako se uzme u obzir cjelokupna populacija, od 0 do 120 godina, Italija je svejedno cijepila dvjema dozama više od 76 posto stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 10:28