PRIZOR ZA POVIJEST

Isušeno akumulacijsko jezero na sjeveru Italije, osvanuli obrisi davno poplavljenog sela

Jezero Resia najpoznatije je po crkvenom tornju koji se za nižeg vodostaja pojavljuje iznad površine
Selo Curon nakon isušivanja akumulacijskog jezera
 Luisa Azzolini/AFP

Radovi na obnovi akumulacijskog jezera otkrili su obrise nekadašnjeg sela Curon, koje je poplavljeno 1950. za potrebe izgradnje hidroelektrane, otkrili su obrise tog naselja u kojem su nekoć živjeli brojni stanovnici.

Jezero Resia na sjeveru zemlje, u pokrajini Južni Tirol na granici s Austrijom i Švicarskom, najpoznatije je po crkvenom tornju koji se za nižeg vodostaja pojavljuje iznad površine.

image
Crkveni toranj koji viri iz jezera turistička je atrakcija
Miguel Medina/Afp/Profimedia

No, više od pola desetljeća nitko nije vidio samo poplavljeno selo. Tako se sada jasno mogu vidjeti stepenice i zidovi sela koje datira još iz 14. stoljeća.

Stanovnica regije Luisa Azzolini napisala je na društvenim mrežama kako je neobičan osjećaj šetati među ruševinama poplavljenog naselja.

Selo je, piše BBC, poplavljeno radi izgradnje brane 1950., kada su vlasti odlučile spojiti dva obližnja jezera u jedno akumulacijsko. Više od 160 domaćinstava je iseljeno, dio se raselio diljem Italije dok su neki ostali živjeti u obližnjem, novostvorenom naselju. Jezero je danas najpopularnije među planinarima tijekom ljetnih mjeseci, dok je zimi turistička atrakcija šetati po njegovog zaleđenoj površini sve do crkvenog tornja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:09