ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Istraživači u Pompejima otkrili kornjaču i njezina jajašca stare gotovo 2000 godina

Gmaz, pronađen među ostacima drevnog grada podno vulkana Vezuva na jugu Italije, datira iz 62. godine

 Upravitelj arheološkog parka Pompeja, Gabriel Zuchtriegel

 Andreas Solaro/Afp/Profimedia/Andreas Solaro/Afp/Profimedia

Arheolozi u Italiji otkrili su kornjaču u Pompejima koja je stara gotovo 2.000 godina, objavljeno je ovaj tjedan.

Gmaz, pronađen među ostacima drevnog grada podno vulkana Vezuva na jugu Italije, datira iz 62. godine - nakon potresa, no prije vulkanske erupcije 79. godine.

Otkriće će pomoći rasvijetliti posljednje godine Pompeja, odnosno razdoblje obnove nakon potresa, rekao je upravitelj arheološkog parka Gabriel Zuchtriegel za njemačku agenciju dpa.

Prema arheolozima, ova kornjača nije prva koja je otkrivena na nalazištu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primjerka jest da nije pronađen u području vrta, gdje su se otkriveni ostali.

"Očito je da nisu sve kuće obnovljene, a središnja područja grada su također rijetko posjećivana pa su postali stanište za divlje životinje", rekao je Zuchtriegel.

Znanstvenici su unutar kornjače pronašli jajašce, što je izazvalo nagađanja da je kornjača možda kopala ne bi li pronašla mjesto gdje će ga izlegnuti, rekao je Zuchtriegel, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni.

Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je djelomično sačuvan.

Pompeji su ponovno otkriveni u 18. stoljeću, a arheološko je nalazište sada jedno od najpopularnijih talijanskih turističkih atrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 00:54