IMA SE, MOŽE SE

Istina o šefu Hamasa i njegovom sinu: Luksuzni ured u Dohi, noćni klubovi, alkohol, žene...

Haniyehu su godinama mnogi Palestinci prigovarali što vodi udoban život daleko od teškoća Gaze

Ismail Haniyeh

 Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia

Ubrzo nakon početka Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. listopada, počeo je kružiti video vođe terorističke skupine Ismaila Haniyeha u njegovom elegantnom uredu u katarskoj prijestolnici Dohi, dok gleda krvavi napad na Al Jazeeri, “klanjajući se u znak zahvalnosti”, zajedno sa grupom drugih dužnosnika Hamasa, povodom ubojstva preko 1.300 Izraelaca, među kojima je najmanje 1.000 civila.

Haniyehu su godinama mnogi Palestinci prigovarali što vodi udoban život daleko od teškoća Gaze u naftom bogatoj Zaljevskoj monarhiji, koja nudi utočište vođama terorističke skupine i međunarodno priznatu platformu za širenje njezine propagande putem Al Jazeere, piše Times of Israel.

Prije Hamasove pobjede na palestinskim izborima protiv Fataha 2006., Haniyeh nije bio istaknuti član vodstva te terorističke skupine. Nakon izborne pobjede njegova je zvijezda počela rasti.

Imenovan je premijerom Palestinske uprave u Pojasu Gaze, a njegovo je bogatstvo brzo poraslo zahvaljujući kontroli koju su on i drugi ministri u Hamasovoj vladi stekli nad gospodarstvom Gaze i porezima koje su ubirali na robu uvezenu u Pojas iz Egipta.

Visoki dužnosnici Hamasa, uključujući Haniyeha, naplatili bi porez od 20 posto na svu trgovinu koja prolazi kroz tunele, prema izvješću iz 2014. na Ynetu, izraelskoj novinskoj stranici. Visoki dužnosnik PA tvrdi da je tržište krijumčarenja kroz tunele transformiralo 1.700 visokih dužnosnika Hamasa u milijunaše, prema izvješću u saudijskom tjedniku Al-Majalla, prenosi Slobodna Dalmacija.

Godine 2010. Haniyeh je potrošio četiri milijuna dolara na zemljište na obali Gaze u blizini izbjegličkog kampa Shati u kojem je odrastao, a koje je registrirao na ime svog zeta, prema egipatskom časopisu Rose al-Yusuf. Od tada je Haniyeh kupio nekoliko stanova, vila i zgrada u Pojasu Gaze, registriranih na imena nekih od njegovih 13 djece.

Njegovo raskošno imanje u oštrom je kontrastu s endemskim siromaštvom u Pojasu Gaze, gdje je oko polovice stanovništva nezaposleno, a BDP po glavi stanovnika iznosio je oko 5.600 dolara godišnje 2021., što ga čini jednim od najsiromašnijih mjesta na svijetu.

Neki stručnjaci za njegov zaostao gospodarski rast krive izraelsko-egipatsku blokadu koja je na snazi od 2007., a koja je nametnula ograničenja na robu koja putuje u Pojas ili iz njega. Izrael kaže da su ograničenja neophodna iz sigurnosnih razloga, kako bi se Hamas spriječio u naoružavanju i izgradnji tunela u Izraelu. Također se vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena.

Gospodarstvo Gaze uvelike ovisi o inozemnoj pomoći, a Katar je na vrhu popisa donatora - procjenjuje se da je zaljevska monarhija doprinijela s više od 1,5 milijardi dolara u proteklom desetljeću, iako je novac isplaćen kao stipendije za javne dužnosnike i siromašne obitelji, a ne na razvoj gospodarstva.

Jaz između čelnika Hamasa i ulice Gaze proteže se dalje od njihovih bankovnih računa, a čelnici terorističke skupine i njihove obitelji naizgled mogu napustiti opkoljenu enklavu po želji, što je dobrobit koju uživa malo stanovnika Gaze. Dana 30. prosinca 2022. saudijska novinska web stranica Elaph citirala je "upućeni palestinski izvor" koji je rekao da je Haniyehov sin Maaz, poznat u Gazi kao Abu Al-Iqarat ili "Otac nekretnina", dobio tursku putovnicu, koja mu je omogućila da lako izađe iz Gaze i otputuje u inozemstvo te ulaže u nekretnine u Turskoj.

U članku se nadalje tvrdilo da Maaz i drugi sinovi obitelji Haniyeh piju alkohol u inozemstvu i provode vrijeme sa ženama koje nisu njihove, u luksuznim noćnim klubovima. Elaph je također izvijestio da Haniyehova djeca posjeduju generatore i prodaju električnu energiju, rijetku robu u području u kojem stalno nedostaje struje, dok je oni sami dobivaju besplatno.

U srpnju 2022. dokument je podijeljen na palestinskim društvenim medijima koji prikazuje službeni popis putnika koji su dobili dopuštenje da napuste Gazu preko prijelaza Rafah. Među imenima je bio Haniyehin sin Hazem, zajedno sa suprugom i dvoje djece, koji je napustio Gazu kako bi se pridružio drugim članovima obitelji Haniya u Turskoj.

Otkriće je potaknulo kampanju na društvenim mrežama protiv vodstva Hamasa, pod naslovom "Naše ruke su čiste" - što je rijetkost u Pojasu, gdje se političko neslaganje općenito ne tolerira. Prema Institutu za istraživanje medija na Bliskom istoku (MEMRI), naziv je bio aluzija na Haniyehov govor 2009. godine na 22. godišnjicu osnutka Hamasa, u kojem je rekao: “Naše ruke su čiste. Ne krademo sredstva, ne držimo nekretnine niti gradimo vile…”

Ove godine Hamas je održao svečani iftar (večernji obrok na kraju dnevnog ramazanskog posta) u glavnom gradu Katara Dohi za 30-ak diplomata iz arapskih i islamskih država i nekoliko "prijateljskih nearapskih zemalja", kao i katarske ministre i zastupnike.

Događaj, objavljen na Hamasovim online platformama, održan je u Diplomatskom klubu u Dohi, odražavajući visok status koji Hamas uživa u Zaljevskoj monarhiji. Među sudionicima su bili veleposlanici Irana, Turske, talibanskog režima u Afganistanu i Rusije, kao i "savjetnik za sigurnost iz velike europske zemlje", prema dnevniku al-Arabi al-Jadid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:35