LAŽNA OBJAVA

Ispravljen članak o fotografiji Emmanuela i Brigitte Macron: Slika je montaža kadrova iz dokumentarca o francuskom predsjedniku

Iako društvenim medijima kruže fotografije iz ranih dana Emmanuela i Brigitte Macron, utvrđeno je da je riječ o montaži

Emmanuel Macron i Brigitte Macron

 Jacques Witt/Sipa Press/Profimedia/Jacques Witt/sipa Press/profimedia

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnji.hr 4. ožujka navedeno je kako je isplivala fotografija Brigitte Macron s bivšim suprugom Andreom-Louisom Auzierom kojeg je ostavila zbog Emmanuela Macrona, današnjeg francuskog predsjednika. Na fotografiji, pisalo je u izvornom tekstu, s Brigitte Macron i Andreom-Louisom Auzierom pozira i mladi Emmanuel Macron. Naknadnom provjerom utvrđivača činjenica, raskrinkavanje.ba, utvrđeno je kako je fotografija ustvari montaža koja je postala viralna na društvenim mrežama. Ispravni podaci dodani su naknadno,7. ožujka, čime mu je dan potpuni kontekst.

Društvenim mrežama kruži lažna fotografija Brigitte Macron s bivšim suprugom Andreom-Louisom Auzierom te Emmanuelom Macronom. U lažnoj se objavi navodi da je da je u pitanju “jedna od prvih fotografija francuskog predsjednika Emanuela Macrona i njegove supruge, iz vremena kada je Brigitte bila profesorica sada prvom čovjeku Francuske.”

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, Brigitte Macron bila je nastavnica Emmanuelu Macronu. Kad su se upoznali, on je imao 15 godina, a ona 39. Brigitte je bila njegova nastavnica u privatnoj školi, koju je pohađao u gradu Amiens, u Francuskoj. Tada je bila udata za André-Louisa Auzièrea i već je imala troje djece. Vezu su započeli kad je on imao 16 godina. Par se vjenčao 2007. godine, kada su imali 29 i 54 godine.

Dakle, razlika u godinama, kao i kontroverza zbog okolnosti u kojima je počela njihova veza, jeste stvarna. Ipak, fotografija navodno nastala u periodu kada su se oni upoznali, na kojoj su Macroni i bivši suprug Brigitte, nije.

Naime, na originalnoj fotografiji ispred Brigitte nije Emmanuel Macron niti se pored nje nalazi njen tadašnji suprug. O tome je 27. marta 2018. godine pisao odjel za provjeru činjenica francuskog medija Libération. Kako se u analizi ovog medija ističe, viralna fotografija zapravo je montaža dva kadra iz dokumentarnog filma “Emmanuel Macron, la stratégie du météore” (Emmanuel Macron, meteorska strategija), koji je emitovan 2016. godine na kanalu France 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:27