ZEMLJA STRAHA

Ispovijesti mladića otkrivaju brutalnost ruskog režima: ‘Mučili su me i tjerali da vičem ‘Volim Putina‘. Sve sam priznao...‘

Policija je šestoricu mladih ruskih anarhista optužila da stvaraju terorističku organizaciju, a priznanja iznudila muičenjem i prijetnjama

Ilustracija

 AFP

Šestoricu mladih anarhista iz ruskih gradova Tjumena, Surguta i Jekaterinburga Ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je da su namjeravali dignuti u zrak vojne urede, urede za novačenje, policijsku upravu i željezničke pruge kojima vojna oprema putuje za Ukrajinu. Svi su to i priznali, ali su ubrzo potom izjavili da su to učinili pod pritiskom jer su ih mučili elektrošokovima, gušili ih vrećicom, tukli i prijetili silovanjem palicom, piše Zona media.

Jurij Neznamov, 27-godišnji anarhist i dizajner, ispričao je da nikada nije doživio takvu bol. Sve je započelo gušenjem vrećicom da bi ga zaštitari zatim bacili na pod, stavili mu krpu na lice i počeli ga polijevati vodom po nosu i ustima.

- Nakon toga su mi vezali noge i čvrsto ruke. Stavili su nešto mokro u jednu tenisicu, nešto su pričvrstili i na stražnju stranu, pa su pustili struju. Koliko je ovo trajalo, ne mogu reći, jer se činilo kao vječnost - prisjetio se. Nije siguran gdje su ga odveli, ali pretpostavlja se da je bila riječ o zgradi tjumenskog odjela Ministarstva unutarnjih poslova. Krikove zatočenika čuo je njegov prijatelj Danil Čertikov koji je doveden na isto mjesto.

- Kada sam pitao u uredu što se događa, samo su mi odgovorili da ne moram znati - govori.

Prijetnje i premlaćivanja

Nakon premlaćivanja, maltretiranja i neprospavane noći "priznali" su sve što im se stavljalo na teret. Potpisivali su se na prazne listove jer su im operativci prijetili da će u suprotno njihovim rođacima podmetnuti eksploziv s njihovim ostacima.

Kada se početkom rujna pojavio još jedan kazneni predmet koji se temelji na priznanjima uhićenika, uskoro je izašlo na vidjelo da su i ona dana pod pritiskom.

Sve je počelo u šumi na periferiji Tjumena, kada je policija uhvatila dvojicu mladića, Kirila Brika i Deniza Ajdina, kako testiraju eksploziv kućne izrade, pritvorila ih i samo dan kasnije od njih dobila priznanje da su dio terorističke zajednice anarhista.

Deniz Ajdin je, prije nego što je uhićen, studirao na Fakultetu prometnih tehnologija u Tjumenu. Želio je postati vozač lokomotive, a u slobodno vrijeme svirao je u lokalnom bendu Siberian Brigade. Živio je s djevojkom Dianom i zarađivao na vjenčanima tek toliko koliko je dovoljno za život.

- Rijetko je pio, bio je u dobroj fizičkoj formi, borio se prsa u prsa. Nije volio vojnu tematiku, iako je imao dozvolu za oružje - opisuje Deniza njegov prijatelj Pavel.

Spojili ih punk i anarhizam

Deniz se s Kirilom Brikom upoznao prije nekoliko godina na rock koncertu. Počeli su svirati u istom bendu, a dodatno ih je povezalo što su obojica bili anarhisti i antifašisti. Kiril je volio izrađivati petarde kućne radinosti, a s ocem je popravljao karoserije. Na dan kada ih je uhitila policija su, kažu, iz znatiželje isprobavali jednu od eksplozivnih naprava.

Brzo su ipak priznali krivnju i imenovali još četiri člana "terorističke organizacije" - dvojicu poznanika iz Surguta (Nikita Olejnik i Roman Paklin) i dvojicu iz Jekaterinburga (Jurij Neznamov i Danil Čertikov).

- Istragu je provela skupina od nekoliko djelatnika Istražnog odjela Ministarstva unutarnjih poslova za regiju Tjumen. Odnosno, nisu bili zadovoljni stavom da su privedene samo dvije osobe - sugerira Andrej Bekin, Čertikovljev odvjetnik.

Tako brzo priznanje rezultat je mučenja koje mu je prethodilo. Kad je Deniz stigao u ured, natjerali su ga da se skine gol i čučne te mu stavili čizmu na glavu uz prijetnju da će biti silovan ako mu ona padne.

- Iz ormara su izvadili gumenu palicu i drvenu nogu iz taburea uz objašnjenje da će mi te stvari staviti u rektum. Držali su me u ovom položaju oko 30-40 minuta - prisjetio se. Zatim su mu trakom oko glave zalijepili plastičnu vrećicu, zavezali ruke i 30-ak minuta ga tukli po trbuhu i potiljku, Uslijedilo je pitanje - jeste li htjeli dignuti vlakove u zrak?

- Nisam mogao izdržati pa sam pristao na te iskaze jer su mi prijetili da će u protivnom biti još gore - rekao je Deniz svom odvjetniku.

Kiril je doživio drugačiji, ali jednako zastrašujuć oblik mučenja. Lisicama su mu vezali ruke iza leđa, preko cijelog lica stavili papir i traku zamotali oko cijele glave. Ništa nije mogao vidjeti, a teško je bilo uopće disati jer nije imao zraka, a znoj mu je ulazio u oči. Zavrtali su mu zglobove ruku, tukli ga po glavi i tražili da prizna izradu eksplozivne naprave i sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

- Kada sam se počeo opirati, rekli su mi je da će me silovati ako to ne kažem - rekao je. Na to je i pristao kako se agonija ne bi nastavila.

Neprihvatljive ideje

Treći od optužene šestorice je Nikita Olejnik iz Surguta koji je na tamošnjem Državnom sveučilištu studirao kako bi postao kirurg, a anarhizam je, kaže, otkrio pod utjecajem punk glazbe. Privukla ga je ideja socijalne pravde i ravnomjerne raspodjele dobara u društvu. Naposljetku su ga optužili da je protivnik državne vlasti i "ustavnog poretka Ruske Federacije."

S još jednim optuženikom, Romanom Paklinom, osnovao je libertarijansku knjižnicu s mnogim knjigama o filozofiji, politici i povijesti. Roman je pak bio deprimiran stanjem u Rusiji i "nejednakošću i totalitarizmom" koji vlada u zemlji. Romana su s posla, prema njegovim riječima, odvukla četvorica djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova u civilu. Zavrnuli su mu ruke, stavili lisice, oči zavezali selotejpom i odveli ga u "nekakav hangar." Ondje su mu stezaljke pričvrstili za nožne prste i počeli ‘tretman‘ elektrošokovima.

Peti optuženik je Danil Čertikov, poznati veterinar u Jekaterinburgu koji se u slobodno vrijeme bavio glazbom. U svom bendu Rocker Balboa svirao je gitaru. S prijateljima je raspravljao i o izdavanju časopisa posvećenog anarhizmu, ali to nikad nije realizirano.

- Ideje naše ideologije su se tek počele razvijati, nismo imali nikakve jasne planove, sve je bilo samo u procesu razgovora - rekao je istražiteljima, ali se pod pritiskom na kraju slomio, priznao krivnju i svjedočio protiv svojih prijatelja. Naime, nakon uhićenja uguran je u automobil, bačen na pod između prednjeg i stražnjeg sjedala nakon čega je jedan od pripadnika sigurnosnih snaga stao na njega. Kada je stigao u policijsku upravu, gdje su ga tukli po potiljku, leđima, nogama i licu te prisilili da čučne 150 puta.

Posljednji optuženi je Jurij Neznamov, stanovnik Jekaterinburga. Radio je kao slobodnjak, baveći se 3D modeliranjem, a sve vještine naučio je sam, iz knjiga i predavanja na YouTubeu. Kada su ga odveli u Tjumen, mučili su ga električnim šokovima i davili vrećom preko glave.

- Nakon svakog strujnog udara morao sam vikati da volim Putina - prisjetio se Neznamov.

Anarhistički manifest?

Prema verziji tjumenjskih istražitelja, temeljenoj na priznanjima pritvorenih anarhista, spomenuta šestorka kriva je zbog ideja o stvaranju "terorističke zajednice" koju je izvorno osmislio Nikita Olejnik krajem 2021. godine. Upravo je on, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, bio "koordinator" te "skupine anarhista". Iako je sam Olejnik tijekom ispitivanja rekao da u društvu prijatelja nije bilo hijerarhije - bila je to "prijateljska zadruga" anarhista koji su bili strastveni prema punk glazbi, ljevičarskim idejama i marksizmu.

Istražitelji spominju i anarhistički manifest zbog čijeg su pisanja Olejnik i Paklin, navodno, bili zatvoreni u jesen 2021. godine. U njegovom gospodarskom dijelu predlaže se preraspodjela sredstava za proizvodnju i naglašava da gospodarstvo mora biti planirano, što se "može postići samo ako radnici dođu na vlast općim štrajkom."

U drugim su dijelovima manifesta istaknute "moralne i etičke kvalitete anarhista" - mora biti solidaran s radnicima, podržavati štrajkove, govoriti o tome prijateljima i na internetu popularizirati te ideje zbog čega je osnovan Instagram račun Burevestnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:09