OPASNOST IZ DUBINA

ISPOVIJEST SURFERA KOJEGA JE NAPALA MORSKA NEMAN 'Zgrabila me svojim raljama za ruku i nije puštala! Evo kako sam se spasio od sigurne smrti'

 TANYA HOUPPERMANS / Profimedia, Caters News

Surfer kojeg je ugrizao morski pas na jednoj nudističkoj plaži u Australiji, uspio se osloboditi stiska zvijeri nakon što ju je nekoliko puta udario šakom.

Paul Kenny (50) je surfao na valovima na plaži Samurai, poznatom naturističkom odredištu nekih 200 kilometara od Sydneyja, kad je naišla zubata životinja, najvjerojatnije pas wobbegong ili morski pas 'bik'.

- Morski pas me ugrizao za ruku i nije puštao. Sve što sam mogao je udarati ga toliko dugo dok napokon nije popustio, rekao je Kenny za australski Daily Telegraph.

- Kad sam se oslobodio, vidio sam leđnu peraju psa. Udaljio sam se što sam prije mogao i zajahao prvi val koji je naišao.

Kad se dočepao plaže, potražio je hitnu pomoć. Liječnici su mu sanirali ranu na desnoj nadlaktici te ga odvezli u bolnicu.

Kenny je rekao da se nešto slično dogodilo legendarnom australskom surferu Micku Fanningu koji je dospio na naslovnice svjetskih medija kad se othrvao napadu morskog psa tijekom natjecanja u surfanju u Južnoj Africi 2015. godine.

- To je baš tipična australska stvar, zar ne?, našalio se Kenny.

Ovaj, najnoviji slučaj napada morskog psa na čovjeka, dogodio se dva mjeseca nakon što su morski psi u dva odvojena incidenta ubili dvoje turista na otoku Whitsunday u australskoj državi Queensland.

Stručnjaci kažu da su napadi sve češći jer su vodeni sportovi i plaže u blizini kojih obitavaju morski psi sve popularniji te zato što se riba kojom se psi hrane sve više približava obali. No, unatoč tome, smrtni slučajevi su i dalje vrlo rijetki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:59