BUDI SE VULKAN?

Island zatvorio popularnu atrakciju, zemlja u iščekivanju: ‘Više od 2000 potresa u dva dana obično znači samo jednu stvar‘

Sedam potresa u četvrtak bilo je magnitude četiri ili više s epicentom na poluotoku Reykjanes

Plava Laguna tijekom erupcije vulkana Fagradalsfjall u 2021. godini

 Halldor Kolbeins/Afp

Svjetski poznati geotermalno lječilište Plava Laguna na Islandu zatvoreno je na tjedan dana zbog najnovije seizmičke aktivnosti u blizini lokacije. Prema Islandskom meteorološkom uredu, izmjereno je oko 1400 potresa u četvrtak i još 800 potresa u prvih 14 sati petka, prenosi CNN.

Sedam potresa u četvrtak bilo je magnitude četiri ili više s epicentrom na poluotoku Reykjanes, blizu zračne luke i planine istočno od Plave lagune. Najjači potres bio je jačine 4,8 po Richteru, zapadno od Þorbjörna, planine smještene oko kilometar i pol južno od Plave Lagune.

- To je najveći potres od početka aktivnosti 25. listopada - upozorio je Met Office, nadodajući da se može očekivati nastavak seizmičke aktivnosti na poluotoku Reykjanes dok se nastavlja nakupljanje magme, što uzrokuje povećanu napetost na području.

image

Plava Laguna tijekom erupcije vulkana Fagradalsfjall u 2021. godini

Halldor Kolbeins/Afp

Glasnogovornik lokalne turističke zajednice rekao je da se potresi mogu osjetiti čak u Reykjaviku. Zasad nastaju isključivo na istom području i dubini oko pet kilometara ispod razine tla.

Ističe se i da erupcija nije neizbježna, jer činjenica da sada ima jačih potresa nego prethodno u tom području - ne znači povećanu stopu nakupljanja magme.

- Mogu se očekivati potresi magnitude do 5,5 Richtera jer se nakupljanje magme nastavlja ispod zemlje. U ovoj fazi nema naznaka da magma probija svoj put prema površini - obavijestio je Met Office.

Predstavnik islandske Agencije za civilnu zaštitu krenuo je prema Grindavik kako bi se pripremio za potencijalnu evakuaciju grada u slučaju "magme za koju se čini da se stiže do površine”.

RÚV, islandska javna televizija, ima prijenos uživo s tog područja.

Plava Laguna dio je poluotoka Reykjanes na jugozapadu Islanda gdje se nalazi i glavna islandska zračna luka Keflavik. Iako je Island jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na Zemlji, za poluotok Reykjanes podignut je zasad samo žuti alarm zbog opasnosti od erupcije.

Prema izjavi glasnogovornika Visit Reykjanesa, lokalne turističke zajednice, trenutna aktivnost slična je onoj koja je prethodila prošlogodišnjoj erupciji Fagradalsfjalla, oko 217 kilometara jugozapadno od Plave Lagune.

Fagradalsfjall eruptira već tri godine zaredom, a najnovija erupcija dogodila se krajem srpnja. Kad su pješačke staze bile ponovno otvorene u kolovozu, posjetitelje su upozoravali da ne hodaju po još uvijek vreloj lavi.

image

Plava Laguna tijekom erupcije vulkana Fagradalsfjall u 2021. godini

Halldor Kolbeins/Afp

- Ne postoji način da se točno predvidi hoće li, gdje ili kada bi seizmičke aktivnosti mogle rezultirati vulkanskom erupcijom - rekao je Þuríður Aradóttir Braun, menadžer Visit Reykjanesa.

Dodao je da svjedočimo nevjerojatnom prirodnom događaju u stvarnom vremenu koji se može dogoditi samo jednom u životu, ali se istovremeno ne može kontrolirati.

- Moramo ga poštovati i dati mu prostora. Vulkanska aktivnost je dio života na Islandu, a Islanđani su naučili živjeti s njezinim nedostacima i značajnim prednostima, poput geotermalne energije - vjeruje Aradóttir.

image

Plava Laguna tijekom erupcije vulkana Fagradalsfjall u 2021. godini

Halldor Kolbeins/Afp

Iako su potresi u relativno izoliranom dijelu Islanda, posjetitelji poluotoka možda će morati prilagoditi svoj dnevni itinerar.

Ako dođe do erupcije, upozorenja će biti poslana na sve mobilne telefone u tom području - ne samo za domaće stanovnike, nego i za strance.

Bazen, toplice, hoteli i restorani Plave Lagune zatvoreni su od 9. studenog i trebali bi se ponovno otvoriti 16. studenog. Njihov glasnogovornik rekao je da su primarni razlog za mjere predostrožnosti davanje prioriteta sigurnosti i dobrobiti gostiju i osoblja.

Kontaktirali su sve posjetitelje s rezervacijama za iduće razdoblje i osigurali im puni povrat novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:10