U PETAK U PONOĆ

Island ukida sve restrikcije: ‘Vraćamo se normalnom životu, ali virus je još među nama‘

Do druge polovice ožujka Island planira postići kolektivnu imunost kojom će biti obuhvaćeno oko 80 posto stanovništva

Reykjavik

 Halldor KOLBEINS/AFP

Island će se u noći na petak pridružiti nizu zemalja koje su ukinule sve mjere ograničenja radi suzbijanja epidemije covida-19, unatoč povećem broju oboljelih, priopćila je vlada u srijedu.

Ova odluka, koja odgovara vremenskom rasporedu za postupno ukidanje protuepidemijskih mjera koji je izradila vlada i na snagu će stupiti u petak u ponoć, odnosi se istodobno na mjere u zemlji i kontrolu na granici.

"Vraćamo se normalnom životu, ali virus je još među nama", rekla je premijerka Katrin Jakobsdottir nakon vladina sastanka u Reykjaviku.

Ona nije isključila mogućnost donošenja novih mjera ako prilike to budu zahtijevale, primjerice ako se pojavi nova inačica virusa.

Island planira do druge polovice ožujka postići kolektivnu imunost kojom će biti obuhvaćeno oko 80 posto stanovništva, rekao je u priopćenju glavni epidemiolog te države.

Island, koji ima 370.000 stanovnika, prijavio je u protekla 24 sata 2885 novozaraženih, a broj slučajeva od početka pandemije premašio je 115.000.

Zemlja je već dvaput ukidala restrikcije - na početku ljeta 2020. i u ljeto 2021. - ali prvi put ukida graničnu kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:54