ISIS U LIBIJI

ISLAMSKA DRŽAVA NOVAČI 'VOJSKU SIROMAHA' Siromašnim afričkim migrantima nude po 1000 dolara da postanu njihovi borci

ISIS sastavlja 'vojsku siromaha' u Libiji, svojem najjačem uporištu izvan Sirije i Iraka, piše britanski Telegraph .

U državi koja je nakon pada Gadafija potonula u kaos i međusektaške borbe, Islamska država zasad prosperira, pritom koristeći metode regrutiranja koje nisu bile strane ni samom Gadafiju. Džihadisti nude po 1000 dolara svakom novom borcu koji se pridruži njihovoj grupi, a pritom ciljaju one najsiromašnije. Migranti iz subsaharskih država poput Čada, Malija ili Sudana u jednom danu često ne mogu zaraditi više od dolara, te im ovakva ponuda predstavlja pravo bogatstvo.

Mnogi od njih u Libiji se nađu samo na "proputovanju" do obala Europe, ali neki od njih ostanu ponukani uvjetima kojem im nudi ISIS. Pritom libijske vlasti, koje ionako ne kontroliraju dobar dio države, ne mogu učiniti baš ništa da ih u tome spriječe. Tako libijski ISIS sadrži sve veći broj Afrikanaca, a da bi ironija bila potpuna, svoje uporište imaju u Sirtu - Gadafijevom rodnom gradu.

Pukovnik Muncif al Walda iz grada Misrate za Telegraph je komentirao novu taktiku ISIS-a:

- Ilegalna imigracija postala je prava pošast za nas jer doprinosi tome da se strani borci bore za ISIS. Većina ih želi u Europu, ali neki ostanu ovdje. Mi smo u sredini migracijskog napuštanja broda, tako reći.

Zbog jačanja ISIS-a libijski dužnosnici već neko vrijeme traže pomoć zapadnih sila, ali se ustručavaju pustiti strane vojnike na svoje tlo. Ujedinjeno Kraljevstvo bi poslalo najmanje 1000 vojnika, a još 5000 došlo bi iz drugih zemalja, vjerojatno bliskih britanskih saveznika. Iako se libijska "gerila" pokazala uspješnom u borbi protiv Gadafija, zapadni diplomati smatraju da protiv ISIS-a ne mogu sami. Naime, otkada su prije godinu dana zauzeli Sirt, džihadisti su narasli na veličinu mini vojske koja broji gotovo 3000 boraca. Više od 70 posto njih nije porijeklom iz Libije - većina je iz Tunisa, Egipta te sve više subsaharskih država.

- Nažalost, imamo velike otvorene granice i široka područja pustinje koje ne možemo kontrolirati, stoga ilegalni migranti ulaze u Libiju bez problema. To je i jedan od razloga zašto je ISIS došao ovdje - kaže pukovnik Ismail Shukri.

Da novi borci ne dolaze samo po plaću od tisuću dolara, pokazuju i neki od napada u kojima su sudjelovali. U travnju prošle godine jedan Sudanac se raznio u autobombi pokraj Misrate, usmrtivši šest osoba. Štoviše, po društvenim mrežama počele su kružiti fotografije mrtvih boraca ISIS-a čija boja kože odaje da su iz subsaharskih zemalja.

Libijski dužnosnici stoga sve glasnije upozoravaju europske države da bi trebale nešto učiniti po pitanju ISIS-a, koji smatraju njihovom tvorevinom.

- Kada jedan od migranata koji je prošao kroz Libiju provede napad poput onog u Parizu, svijet će obratiti pažnju - suho je zaključio pukovnik al Walda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36