NAPAD U AFGANISTANU

Islamisti smaknuli četiri od 10 novinarki jedne TV postaje: Jezive priče otkrivaju pozadinu svega

‘Zastrašujuće je. Prijetnja je 100% stvarna. Kad god odem od kuće imam osjećaj da se više neću vratiti‘, kazala je jedna voditeljica
Sprovod Malale Maiwand
 Wali Sabawoon/AFP

Ubojstvo Malale Maiwand, voditeljice vijesti jedne televizijske postaje u afganistanskom Jalalabadu, posljednje je u nizu napada Islamske države na novinarke u toj zemlji. Još tri zaposlenice iste televizijske postaje ubijene su početkom ožujka zbog ekstremističkog stajališta islamista koji se protive da žene rade bilo gdje osim - kod kuće.

Shahnaz, Mursal i Saadia radile su na sinkronizaciji televizijskih serija za gledatelje u istočnom Afganistanu.

Od 10 žena koje su radile na toj TV postaji, četiri su sada mrtve. Ostale su poslali kućama, preopasno je da dolaze na posao, prenosi BBC.

Njihovi kolege oplakuju stradale na radnim mjestima.

- To je rat između ekstremista, terorista i ljudi koji žele ponovno izgraditi Afganistan. Ekstremisti ne žele ovakvo što. Oni smatraju da je ženama mjesto samo u kući - kazao je Zalmay Latifi, direktor TV i radio postaje Enikaas.

Već mjesecima ovakva smaknuća pogađaju Afganistan, a mete su novinari, suci, kao i aktivisti. Mnogi od njih bili su žene.

- Siromašni smo, no njezin joj je otac platio školovanje. Nadala se da će jednog dana moći kupiti kuću jer sada živimo u iznajmljenoj. Sanjala je da će učiniti nešto od svog života i da će služiti svojoj zemlji. No, nije učinila ništa od toga, njezini snovi pokopani su s njom - kazala je majka ubijene Saadie.

Za mnoge napade optužuju talibane, no odgovornost za ove u Jalalabadu preuzela je Islamska država.

Haya i Nadia vodile su glazbenu emisiju, no nakon napada više nisu ispred kamere. Mnoge novinarke dale su otkaz, no Haya Habibi je odlučila da će se vratiti čim bude prilike.

- Zastrašujuće je. Prijetnja je 100 posto stvarna. Kad god odem od kuće imam osjećaj da se više neću vratiti. No, neću prestati raditi. Nastavit ću služiti državi kroz svoj posao - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:54