84 MRTVIH

ISIS preuzeo odgovornost za masakr u Iranu, najavili i napade u Europi

Počinitelji masakra koristili su se jezivom taktikom, Teheran traži osvetu
 Sare Tajalli/Afp

Iran traži osvetu za počinitelje smrtonosnih eksplozija na ceremoniji obilježavanja četvrte godišnjice smrti iranskog generala Kasema Soleimanija. „Iran će odgovoriti vatrom i bijesom na organizatore, počinitelje i svakoga tko je pomogao i podržao ovaj teroristički napad”, zaprijetila je iranska misija pri Ujedinjenim narodima, dok je u međuvremenu Islamska država (ISIS) na svojoj platformi na Telegramu preuzela odgovornost za eksplozije, izvijestila je agencija Reuters, a prenio britanski Guardian.

image
-/Afp
image
-/Afp
image
-/Afp
image
-/Afp
image
-/Afp

U napadu izvršenom na godišnjicu smrti generala Soleimanija u gradu Kermanu poginulo je najmanje 84 ljudi, a više od 280 je ranjeno. Prva bomba detonirana je oko 15 sati u srijedu, a druga je eksplodirala 20 minuta kasnije. Iranski ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da je druga eksplozija ubila i ranila najviše ljudi. Prva se eksplozija, naime, dogodila oko 700 metara od Soleimanijevog groba. Gomila ljudi je nakon eksplozije potrčala prema zapadu, gdje je odjeknula druga eksplozija, oko kilometar od groba iranskog generala.

Militanti često koriste odgođenu drugu eksploziju kako bi nanijeli više žrtava, ciljajući osoblje hitne pomoći koje prvo stigne na lokaciju napada.

image
-/Afp

Ranije nitko nije nije preuzeo odgovornost za napad, iako su pojedini iranski dužnosnici tvrdili da su glavni osumnjičenici Sjedinjene Američke Države i Izrael. Washington je odbacio umiješanost u napad, a američki State Department je rekao da „nemaju razloga vjerovati da je Izrael umiješan u napad u Iranu”.

Iran ima više neprijatelja koji bi mogli stajati iza napada, uključujući grupe u egzilu, militantne organizacije i državne aktere, ističe Associated Press. Sunitske ekstremističke skupine, uključujući skupinu Islamska država, izvele su napade velikih razmjera u prošlosti u kojima su ubijeni civili u većinski šijitskom Iranu. Posljednjih nekoliko godina Iran je također postao mjesto masovnih prosvjeda, uključujući protesta zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Još uvijek se istražuje jesu li eksplozije bile samoubilački napadi ili su bombe podmetnute. Novinska agencija Tasnim citirala je neimenovane izvore koji kažu da su dvije bombe skrivene u torbama detonirane daljinskim upravljačem. No, ova informacija tek treba biti potvrđena službenim izvještajima.

image
Afp

Iranski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima Amir Saeid Iravani je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da nedvosmisleno osudi napad. „Trenutačno su u tijeku sveobuhvatne istrage kako bi se identificirali i uhitili počinitelj i organizatori koji stoje iza ovog užasnog zločina. Islamska Republika Iran ostaje predana korištenju svih raspoloživih mehanizama kako bi osigurala odgovornost za počinitelje ovog gnjusnog terorističkog čina”, napisao je Iravani u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Nicolasu de Riviereu.

Napad u Iranu dogodio se samo dan nakon ubojstva Saleha al-Arourija, zamjenika čelnika palestinske skupine Hamas, u Bejrutu.

Glasnogovornik Houthija, Mohammed Abdel-Salam, pokušao je povezati bombaške napade s iranskom "podrškom snagama otpora u Palestini i Libanonu", iako nije nikoga posebno okrivio za napad. U Bejrutu, vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah nazvao je ljude koji su poginuli u napadima "mučenicima koji su poginuli na istom putu, cilju i borbi koju je vodio Soleimani".

ISIS: Naša su dva borca aktivirala svoje eksplozivne pojase

Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za dvije eksplozije u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, a ranjeni deseci na ceremoniji u Iranu u znak sjećanja na zapovjednika Kasema Solejmanija kojega su ubili Amerikanci u zračnom napadu 2020. godine.

Skupina je objavila priopćenje na Telegramu u kojemu se navodi da su dva njezina pripadnika "aktivirala svoje eksplozivne pojase" usred okupljanja otpadnika u blizini Solejmanijeva groba u Kermanu, piše AFP.

Teroristička organizacija Islamska država pozvala je u četvrtak na globalne napade protiv Židova i kršćana kao odmazdu za izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze, objavila je dpa.

"O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama Sjedinjenih Država, Europe i svijeta", rekao je navodno glasnogovornik tvrdokorne džihadističke milicije Abu Hudhaifa al-Ansari u audio zapisu.

"Radite na postizanju lakih ciljeva prije teških, civilni (ciljevi) prije vojnih i vjerski ciljevi kao što su sinagoge i crkve prije drugih, zato što to liječi srce i pokazuje znakove bitke, naš rat s njima je vjerski rat", dodao je.

U 33-minutnom audio zapisu objavljenom na propagandnim portalima, sunitski ekstremist upozorio je palestinski islamistički pokret Hamas da ne surađuje sa šijitskim skupinama.

Libanonska proiranska šijitska skupina Hezbolah smatra se saveznikom Hamasa, sunitske muslimanske frakcije.

Islamska država smatra šijitske muslimane hereticima.

Islamska država zauzela je 2014. godine velike dijelove sjevernog Iraka. Tvrdokorni džihadisti ubrzo su proglasili kalifat, koji je uključivao i regije koje su kontrolirali u Siriji.

Islamska država pretrpjela je proteklih godina značajne teritorijalne gubitke i vojne poraze od zapadnih sila u Siriji i susjednom Iraku.

Međutim, njezini borci povremeno pokreću napade u obje zemlje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09