BOMBAŠICA IZ IRAKA

IS ŽELI RAZMIJENITI JAPANSKOG TAOCA ZA NJU Sajida al Rishawi - žena koja je teroristima od velikog značaja

 AFP

Predstavnici Islamske države su kazali da će japanskog taoca Kenjija Gota osloboditi iz zarobljeništva ako zatvorenica Sajida al Rishawi bude oslobođena iz zatvora u Jordanu. Ovo obećanje je u novoj audio snimci izrekao sam Goto, japanski novinar kojeg teroristi drže zatočenog. Islamisti su ranije tražili od japanske vlade novčani iznos od 200 milijuna dolara, ali sad traže samo oslobađanje Sajide Al Rishawi.

Radi se o ženi koja je pokušala izvršiti teroristički napad eksplozivom koji joj se nalazio oko pasa. Eksplozivna naprava je zakazala. Teroristički akt se dogodio u jordanskom gradu Amanu 2005. godine, a uz nju su u napad uključena bila još trojica bombaša samoubojica koji su uspješno odradili svoju krvavu misiju ubivši pritom 49-ero ljudi. Njezin suprug je bio vođa ove akcije napada na luksuzne hotele u Amanu.

Iračanka Sajida al Rishawi je provela zadnjih devet godina u jordanskom zatvoru, a tek sad se ponovno našla u fokusu međunarodnog interesa.

Al Rishawi je bila članica grupe nazvane Al-Qaeda u Iraku (AQI) koja je organizirala ovaj napad, a naredio ga je Abu Musab al-Zarqawi koji je ubijen u američkom napadu 2006. godine.

Umirovljeni američki pukovnik James Reese je za televiziju CNN kazao da je vođa IS-a Abu Bakr al-Baghdadi bio poručnik al-Zarqawiju i da se tu nalazi razlog zašto je teroristima ova žena tako važna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:13