LEO VARADKAR

Irski premijer kaže da postupci Izraela u Gazi sve više nalikuju odmazdi: ‘Ovo što vidim nije samoobrana‘

- To nije ono gdje bismo trebali biti i ne mislim da će Izrael na taj način zajamčiti svoju buduću slobodu i buduću sigurnost, rekao je

Irski premijer Leo Varadkar

 Ludovic Marin/Afp

Irski premijer Leo Varadkar je u petak rekao da su neki postupci Izraela u Gazi "nešto što sve više nalikuje odmazdi".

Varadkar je ponovio svoje stajalište da Izrael ima pravo braniti se i "goniti Hamas", no rekao je da ono što "vidi da se trenutno odvija nije samo samoobrana".

Dodao je da Izrael njegovu zemlju neće smatrati bliskim prijateljem ili saveznikom jer ima drukčiji stav prema Palestini od većine zapadnih zemalja.

"Čvrsto vjerujem da, poput svake države, Izrael ima pravo braniti se, ima pravo goniti Hamas kako ovo ne bi mogli ponovno učiniti", rekao je Varadkar za irske medije u Južnoj Koreji.

"No, ono što vidim da se trenutno odvija nije samoobrana, (to) izgleda, nalikuje na odmazdu. To nije ono gdje bismo trebali biti i ne mislim da će Izrael na taj način zajamčiti svoju buduću slobodu i buduću sigurnost", istaknuo je.

Ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas tvrdi da je više od 9000 Palestinaca u Pojasu Gaze ubijeno od 7. listopada, kada su Hamasovi militanti lansirali projektile i ubili 1400 izraelskih civila te u Gazu odveli 200 talaca.

Izrael je nakon Hamasovog napada pojačao blokadu i bombardiranje Gaze, a u petak su njegovi vojnici opkolili grad Gazu u pokušaju da napadnu Hamasove aktivnosti u enklavi kojom vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:05