KRAJ ERE MOĆI?

Irska za tehnološke gigante iz Sjedinjenih Država više neće biti porezna oaza

Otočna zemlja trebala bi ukinuti svoju popularnu stopu poreza na dobit od 12,5 posto do kraja godine i podići je na 15 posto
Irski ministar financija Paschal Donohoe dosad je tvrdio da neće odustati od postojeće stope
 John Thys/AFP

Irska, europsko porezno utočište za mnoge tehnološke tvrtke, trebala bi ukinuti svoju popularnu stopu poreza na dobit od 12,5 posto do kraja ove godine, prema izvješćima irskih medija.

Vlada još treba potvrditi formalnu odluku, no iz vladinih izvora Irish Examiner je doznao da bi Irska u listopadu mogla napustiti svoj porezni poticaj za velike multinacionalne tvrtke. Početkom mjeseca neke od najvećih svjetskih ekonomija postigle su sporazum, ali ne i jednoglasni konsenzus, o ključnim aspektima globalnog poreznog sporazuma koji će zahtijevati uspostavljanje minimalne stope oporezivanja od 15%.

Istodobno, Irska koja je dosad imala jednu od najnižih stopa poreza u razvijenim zemljama, pod sve većim je pritiskom zbog svog protivljenja globalnim prijedlozima minimalne stope poreza na dobit.

"Međunarodna parija"

Irski ministar financija Paschal Donohoe dosad je samo signalizirao da je spreman raspravljati o utjecaju nove globalne minimalne stope. Ali iza kulisa postoji sve veća odlučnost da joj udovolji, napisao je Irish Examiner.

- Irska će i dalje zagovarati prava malih zemalja da zadrže određenu konkurentsku prednost, ali ne želimo biti izvanredni u smislu globalnog poreznog sporazuma - rekao je Donohoe. Krajem svibnja u intervjuu za Sky News Donohoe je inzistirao da Irska ne planira povećati svoju stopu poreza od 12,5 posto još godinama.

Tada je izjavio kako smatra da će od prijedloga Joea Bidena koristi imati samo određene države, što je izazvalo zabrinutosti. Ipak, u nedavnom intervjuu za RTE izjavio je da je trenutačno na stolu sporazum čiji Irska ne može biti dio, no da je Irska spremna uključiti se u ''konstruktivne rasprave''.

Prema vladinim izvorima za Irish Examiner, Irska ne želi biti ''međunarodna parija'' pa je spremna krenuti u skladu s novim prijedlozima.

Međunarodna pravila o porezu na dobit stara su više od stoljeća i datiraju od doba kad je poduzećima bilo zamršenije koristiti računovodstvene i pravne rupe kako bi smanjili svoje porezne račune. Zbog toga posljednjih mjeseci na poticaj Bidenove administracije vodeće ekonomije raspravljaju o reformi. Članice G7 prošli su tjedan tijekom sastanak u Veneciji postigle napredak u razgovorima da bi najniža stopa poreza na multinacionalne tvrtke trebala biti 15%.

Konačni sporazum očekuje se tek na summitu čelnika G20 u listopadu. To je ujedno datum do kojeg Irska cilja donijeti odluku o promjeni svoje stope. Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će Washington pokušati riješiti zabrinutosti zemalja koje se ne slažu s globalnom stopom poreza. Više od 130 zemalja već je podržalo plan, uz posredovanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Tehnološki divovi

Minimalna stopa od 15% utjecala bi na manje od 10.000 multinacionalnih tvrtki, onih s godišnjim prometom većim od 750 milijuna eura (890 milijuna dolara). Druga komponenta reforme dala bi zemljama pravo oporezivanja multinacionalnih kompanija za dobit ostvarenu u zemlji. Ova bi mjera posebno utjecala na tehnološke divove poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea.

Očekuje se da će članice G20 - koje čine najveće svjetske ekonomije - imati najviše koristi od planirane porezne reforme. To bi globalno donijelo oko 150 milijardi dolara (127 milijardi eura) dodatnih poreznih prihoda. Irska je dosad privlačila tehnološke divove koje su zbog niskih poreznih stopa smještale podružnice u tu zemlju. Istovremeno, Irska je jedna od zemalja čiji je sporazum potreban da SAD uspije u svojim planovima revizije globalnog oporezivanja poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18