NAVODNA AKCIJA

Iranski državni mediji: Revolucionarna garda uhitile je više stranih diplomata optuženih za špijunažu

Televizija je optužila britanskog diplomata da je ‘poduzimao obavještajne operacije‘ u područjima gdje su se odvijale vojne vježbe

ilustrativna fotografija iranskih vojnika

 Liang Youchang/Avalon/Profimedia/Liang Youchang/Avalon/Profimedia

Revolucionarna garda, iranska ideološka vojska, uhitila je strane diplomate, uključujući jednog Britanca, optužene za "špijunažu", izvijestile su u srijedu iranska novinska agencija Fars i državna televizija.

"Obavještajna služba Revolucionarne garde identificirala je i uhitila diplomate iz stranih veleposlanstava koji su špijunirali u Iranu", objavila je novinska agencija Fars.

Agencija je navela da je jedan od njih, Britanac, potom "protjeran iz zemlje". No državna televizija je objavila da je britanski diplomat, predstavljen kao Giles Whitaker, protjeran iz "područja" gdje su diplomati uhićeni u središnjem Iranu.

Državljanstva ostalih uhićenih diplomata, ukupan broj uhićenih i datum njihova uhićenja zasad nisu poznati.

Televizija je optužila britanskog diplomata da je "poduzimao obavještajne operacije" u područjima gdje su se odvijale vojne vježbe. Navodno je diplomat zajedno s obitelji otišao u pustinju Shahdad kao turist.

Prema televiziji, on je "protjeran iz tog područja nakon što se ispričao". No prema Farsu, Britanac je protjeran iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:56