STRAVIČAN TRETMAN

Iranska aktivistica opisala brutalnosti kojima je izložena u zatvoru: ‘Komunistička ku*vo, s kim si spavala?‘

U zatvorima silom iznuđuju priznanja od prosvjednika, a te snimke potom objavljuju na državnoj televiziji kao dokaz krivnje

Sepideh Qolian

Jedna od najistaknutijih iranskih aktivistkinja, koja se trenutačno nalazi u zatvoru, opisala je kako se od zatvorenika priznanja iznuđuju prisilom, piše BBC.

Sepideh Qolian služi petogodišnju kaznu nakon što je 2018. osuđena za zločin ‘protiv nacionalne sigurnosti‘ jer je podržavala prosvjed.

U pismu poslanom iz zatvora Evin, Sepideh opisuje brutalan tretman zatvorenika i pritvorenika prilikom ispitivanja.

Njihova silom iznuđena priznanja potom se emitiraju na državnoj televiziji.

Aludirajući na trenutne anti-vladine prosvjede koji su zahvatili zemlju, Sepideh piše: ‘Dok izdržavam četvrtu godinu kazne, napokon mogu čuti korake oslobođenja koji odjekuju Iranom. Odjeci prosvjeda ‘Žena, život, sloboda‘ mogu se čuti čak i kroz debele zidove zatvora Evin.‘

Sepideh Qolian u zatvoru studira pravo. U pismu opisuje kako je ‘kulturno‘ krilo Evina - u kojem polaže ispite - pretvoreno u prostor za ‘mučenje i ispitivanje‘ i kaže kako je svjedočila ispitivanjima nekoliko mladih pritvorenika.

‘Prostorija u kojoj sam polagala ispite sada je ispunjena mladićima i djevojkama koje ondje muče i čije krikove možemo čuti‘, napisala je.

Qolian također opisuje scenu kojoj je svjedočila 28. prosinca 2022. kad je odvedena u spomenuto krilo zatvora na polaganje ispita.

‘Bilo je jako hladno i padao je snijeg. U blizini izlaznih vrata zgrade jedan mladić s povezom na očima i samo u sivoj majici kratkih rukava sjedio je ispred ispitivača. Tresao se i molio: ‘Kunem se Bogom, nikoga nisam tukao.‘ Tjerali su ga da prizna. Dok sam prolazila pored njega, povikala sam: ‘Ne priznaj ništa!‘ i ‘Smrt tiranima!‘

Dosad je ubijeno 519 prosvjednika - od kojih su 69 bila praktički djeca - a 19.300 ih je uhićeno, izvijestila je medijska agencija za ljudska prava Human Rights Activists‘ News Agency (HRANA). Tisuće prosvjednika su zatvorene.

Mnogima od uhićenih prijeti smrtna kazna, a četvero ih je obješeno nakon što su njihova priznanja objavljena na televiziji.

Aktivisti za ljudska prava i odvjetnici kažu kako se suđenja odvijaju bez odvjetnika pritvorenika te da se redovito koriste mučenja. Vlasti opovrgavaju te tvrdnje.

Od početka masovnih prosvjeda u rujnu prošle godine, emitirani su deseci priznanja silom iznuđenih od prosvjednika.

U svojem pismu Sepideh Qolian se prisjeća svojeg vlastitog ispitivanja i iznuđenog priznanja 2018. godine, nakon što je uhićena jer je podržavala štrajk radnika u tvornici šećera u provinciji Khuzestan.

Qolian opisuje kako ju je ispitivala žena za koju se nadala da će biti blaža od muških ispitivača i da ju ‘barem neće seksualno zlostavljati‘.

No njezine su nade bile kratkog vijeka - ispitivačica ju je ‘udarila i povikala: ‘Ti komunistička kurvo, s kime si spavala?‘‘

U prosincu prošle godine, Nargess Mohammadi, aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 34 godine zatvora, detaljno je opisala kako su žene, uhićene na nedavnim prosvjedima, bile i seksualno zlostavljane u zatvoru.

Qolian kaže da je ispitivačica maknula povez s njenih očiju kako bi ova u kameru opisala svoj navodni seksualni odnos. Qolian je odbila surađivati.

Opisala je i kako je nakon nekoliko sati ispitivanja molila da ju puste na toalet. Kad su je napokon odveli do toaleta, ispitivačica ju je gurnula unutra i zaključala vrata.

Qolian je kazala kako se toalet u kojem je bila zaključana nalazio u sobi za ispitivanje te je mogla čuti kako muče i bičuju nekog muškarca.

‘Zvuci mučenja mogli su se čuti satima, možda i čitav dan. Izgubila sam pojam o vremenu‘, napisala je.

Nakon što su je pustili iz toaleta, i nakon tri dana neprekidna ispitivanja tijekom kojega nije niti malo spavala, odveli su je u sobu opremljenu kamerama.

‘Dali su mi tekst, a ja, onako polusvjesna, pročitala sam ga u kameru‘, kazala je. Temeljem tog priznanja osuđena je na pet godina zatvora.

2019. Qolian je bila u zatvoru Qarchak i ondje je prepoznala svoju ispitivačicu dok je na TV-u gledala još jedno iznuđeno priznanje.

U javnom je pismu identificirala svoju ispitivačicu kao Ameneh Sadat Zabihpour, ispitivačicu i novinarku povezanu s Islamskom revolucionarnom gardom.

U studenom 2022. američko je Ministarstvo financija sankcioniralo Zabihpour zbog njene uloge u iznuđivanju priznanja od osoba s dvojnim državljanstvom i drugih zatvorenika.

Zabihpour je potom tužila Sepideh Qolian, a ova je nakon toga dobila dodatnih osam mjeseci zatvora.

Svoje pismo Qolian završava nazivajući prosvjede ‘revolucijom‘.

‘Zvuci koje danas čujemo na ulicama Marivana, Izeha, Rashta, Sistana, Balouchestana i diljem Irana, glasniji su od zvukova koji dopiru iz soba za ispitivanje. To je zvuk revolucije, istinski zvuk žena, života i slobode‘, napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:07