OSOVINA ZLA

Iranci Rusima nude novo opako oružje, meta su im skupi američki sustavi; Kijev: Zabrinuti smo

Ukrajina i Zapad tvrde da je Teheran Moskvi već poslao stotine tzv. dronova kamikaza

Ukrajina i Zapad tvrde da je Teheran Moskvi već poslao stotine tzv. dronova kamikaza

 SalamPix/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Islamska Republika Iran razvila je novi dron koji će Rusija koristiti za napadanje Ukrajine, a jedan je informirani sigurnosni izvor Sky Newsu rekao da će Teheran Moskvi uskoro dostaviti i rakete zemlja-zemlja.

Dron Šahed-107 opisan je kao "eksplozivna izviđačka" besposadna letjelica koja će možda moći napadati vrijedne mete poput američkih i britanskih višecijevnih raketnih bacača koje koristi ukrajinska vojska.

Spomenuti je izvor Sky Newsu rekao da je moguće da je nekoliko komada Šaheda-107 ponuđeno Rusiji po cijeni većoj od dva milijuna dolara. To pokazuje da Iran ulaže velike napore kako bi podržao rusku invaziju na Ukrajinu, dodao je izvor.

Ukrajina i Zapad tvrde da je Teheran Moskvi već poslao stotine tzv. dronova kamikaza. Riječ je o dronovima marke Šahed-131 i Šahed-136.

Rusija Ukrajinu napada i dronovima i projektilima jer se Kijev oboružao zapadnjačkim sustavima za protuzračnu obranu.

Sigurnosni je izvor Sky Newsu rekao da je da se dron Šahed-107 u smislu dizajna oslanja na dronove Šahed-101 čiji je rep u obliku slova "V".

Nadzor i napad

Šahed-107 dugačak je oko 2,5 metara, a raspon krila mu je tri metra. Može biti lansiran s vozila, a domet mu je oko 1500 kilometara. Smatra se da je opremljen kamerom koja sliku može emitirati uživo. Navodi se da to znači da bi ga Rusija mogla koristiti za snimanje stanja na bojištu i identificiranje meta koje želi napasti.

Izvor tvrdi da su iranske i ruske snage u zračnoj bazi u središnjem dijelu Irana odradile vojne vježbe te da su tada isprobale dronove Šahed-107 i Šahed-136.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije i Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Irana nisu komentirale navode spomenutog sigurnosnog izvora.

Iran je u rujnu prošle godine odbacio tvrdnje da Rusiji šalje oružje.

Ukrajinski je izvor Sky Newsu rekao da su tvrdnje o razvoju drona Šahed-107 vjerojatno istinite. "Ti nas dronovi brinu", rekao je izvor te dodao da Rusija sada može dronove Šahed-136 sastavljati u tvornici u Republici Tatarstanu. "Ta bi tvornica do rujna 2025. trebala doći u poziciju da svake godine proizvede 4000 dronova", ustvrdio je izvor.

Gostujući profesor na fakultetu King‘s College London Michael Clarke tvrdi da su ti potezi Irana "politički vrlo skupi". "To znači da se Iran svrstao na stranu onih koji nasilnim putem žele srušiti postojeći svjetski poredak", rekao je Clarke.

Stižu i rakete?

Sigurnosni je izvor Sky Newsu rekao i da pouzdane informacije kojima je pristupio sugeriraju da su Rusija i Iran obnovili vojnu suradnju te da bi Rusija od Irana uskoro mogla dobiti raketne sustave zemlja-zemlja. Iranci bi Rusima trebali poslati i rakete čiji domet premašuje 300 kilometara.

Jedan je američki dužnosnik američkim medijima ranije ovog mjeseca rekao se Iran priprema Rusiji poslati i balističke rakete kratkog dometa.

Iran zbog straha od daljnjih sankcija Rusiji još od početka njezine invazije na Ukrajine nije nudio precizne dalekometne rakete kojih ima napretek. Međutim, čini se da se situacija u Iranu promijenila kada su u listopadu prošle godine istekle sankcije koje je Iranu izreklo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Do promjene u politici Irana došlo je nakon što je palestinska vojno-politička organizacija Hamas koju Teheran podržava 7. listopada 2023. napao Izrael.

Ako Iran Rusiji pošalje te balističke rakete, ona bi ponovno mogla izvesti napad poput onog na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji je izazvao nestanak struje diljem zemlje.

Fabian Hinz iz trusta mozgova Međunarodni institut za strateške studije rekao je da bi Iran Rusiji mogao poslati taktičke rakete Ababil i kolekciju raketa Fateh. Rakete Fateh imaju domet od 300 do 700 kilometara i one bi Rusiji omogućile da napada mete diljem Ukrajine.

Ukrajina će se od tih raketa morati braniti američkim raketama Patriot koje imaju kraći domet i kojih nema jako mnogo. "Patrioti ne mogu cijelu Ukrajinu zaštititi od balističkih raketa.

Vjeruje se da bi Rusija Iranu rakete i dronove mogla platiti novce i vojnom tehnologijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:51