DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ

'Iran ubrzava razvoj atomske bombe, uskoro spremna'

 AFP

Diplomati uključeni u nadzor iranskog razvoja atomske bombe Reutersu su otkrili da su dobili novi zabrinjavajući izvještaj UN-ovih inspektora. Dok se stanje u Siriji pogoršava a Amerika teškom mukom pokušava smanjiti pritisak da se vojno uključi u sukob, Iran mirno nastavlja s proizvodnjom obogađenog urana, čak je i povećao kapacitete.

Inspektori su to zaključili po tome što su otkrili da je Iran počeo proizvoditi goriva za reaktor na tešku vodu koji bi mogao proizvesti plutonij, potencijalno sastojak za nuklearno oružje. Reutersovi izvori kažu da, s druge strane, ovoga tjedna očekuju i novi izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojemu će biti podaci koji pokazuju da Iran sve manje nabavlja novo nuklearno oružje, što bi pregovaračima moglo kupiti nešto vremena, dragocjenog sada kada bi cijeli Bliski istok mogao buknuti.

Te dvije, vrlo različite informacije, pokazuju koliko su komplicirane iranske aktivnosti oko njegove nuklearne moći i Zapad s još više napetosti iščekuje kakav će ton u komunikaciji s njima postaviti novi predsjednik Hasan Ruhani. Iran i dalje tvrdi da samo razvija tehnologiju za nuklearke i primjenu u medicini. Izrael je zaprijetio da će napasti Iran ako diplomacija ne uspije zaustaviti iranski nuklearni program. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:44