NA RUBU ESKALACIJE

Iran u strahu od otvorenog rata: ‘Ovo je najvarljivija vrsta agresije, žele nas isprazniti iznutra‘

Napadi i ubojstva koja Teheran pripisuje Izraelu povećavaju zabrinutost da bi se rat u sjeni mogao rasplamsati u otvoreni sukob

Iranska Revolucionarna garda

 Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

U rijetkom javnom iskazu solidarnosti, iranski ministar obavještajne službe i šef obavještajne službe Revolucionarne garde ovog su mjeseca pozirali za fotografiju, obećavajući da će raditi zajedno na jačanju sigurnosti, što se općenito shvaća kao borba protiv izraelskih operacija u Islamskoj Republici Iran.

Odluka da obuzdaju svoj rivalitet ukazuje na zabrinutost na najvišim razinama iranskog establišmenta kao i na ulicama iranskih gradova zbog porasta broja napada koji se pripisuju Izraelu, uključujući i svibanjski atentat na zapovjednika na njegovom kućnom pragu u središtu Teherana.

Ministar obavještajne službe Esmaeil Khatib i brigadni general Mohammad Kazemi, čiji je prethodnik smijenjen nakon tog ubojstva, obećali su "suradnju obavještajnih i sigurnosnih sustava" u trenucima zabrinutosti da će se desetljećima dug rat u sjeni s Izraelom uskoro rasplamsati u otvoreni sukob, prenosi Financial Times.

"Čini se kao da je Izrael uspostavio veliku organizaciju u Teheranu i slobodno vodi svoje operacije", rekao je jedan reformistički političar. "Izrael jasno cilja na iranski imidž ‘visokog režima sigurnosti‘ kako bi ocrnio njegovu snagu u očima naroda".

Iran je optužio Izrael za ubojstvo najmanje pet nuklearnih znanstvenika u posljednjih 12 godina. Posljednja operacija 2020. godine bila je sofisticirana akcija koja je uključivala i strojnicu na daljinsko upravljanje. Iranska obavještajna služba također vjeruje da je Izrael ukrao povjerljive nuklearne dokumente iz njihovih arhiva i organizirao napade na nuklearne lokacije.

‘Krenuli smo prema glavi‘

Godine 2018. bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je izraelska obavještajna služba prikupila ono za što je on tvrdio da su "pola tone" iranskih nuklearnih dokumenata, koji su navodno pokazali da je Teheran lagao o svojim nuklearnim ambicijama.

Ured izraelskog premijera odbio je zahtjev Financial Timesa za komentar. No, u rijetkom intervjuu, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Eyal Hulata, prošlog je tjedna izjavio za kanal 13 News: "Izrael će djelovati kako smatra da je prikladno. Puno smo djelovali u Iranu tijekom prošle godine". Ipak, nije iznio detalje o tome što su ta "djelovanja" podrazumijevala.

Izraelski dužnosnici jasno su iskazali svoju odlučnost da se pozabave Iranom, koji je obogatio svoj uranij blizu razine oružja otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine i nametnuo Teheranu oštre sankcije.

Razgovori o oživljavanju sporazuma se nastavljaju, iako je napredak spor. Izrael se dugo protivio sporazumu. "Provodimo doktrinu hobotnice", rekao je bivši izraelski premijer Naftali Bennett prošlog mjeseca, prije odlaska s dužnosti. "Više se ne bavimo s pipcima, s iranskim posrednicima - stvorili smo novu računicu tako što smo krenuli prema glavi".

Posljednji napadi predstavljaju šok za režim ponosan na sigurnost svojeg sustava. General bojnik Mohammad Bagheri, načelnik udruženog stožera iranskih oružanih snaga, rekao je ranije ovog mjeseca kako "nije malo postignuće što smo u (turbulentnoj) zapadnoj Aziji, na mirnom, sigurnom brodu, daleko od nesigurnosti".

Kibernetički napadi

Razmjeri izraelske infiltracije u iranski establišment također su postali jasni, smatraju analitičari. "Infiltracija je vrlo ozbiljan problem za koji sustav mora smisliti rješenje", rekao je jedan konzervativni analitičar. Navodni udari uključuju ubojstvo dvojice iranskih vojnika raspoređenih u Siriji u ožujku, za što je iranska elitna Revolucionarna garda okrivila Izrael. Nekoliko dana kasnije, Garda je uzvratila, preuzevši odgovornost za raketni napad na, kako su ove elitne snage izvijestile, izraelski obavještajni centar u sjevernom Iraku.

Iransko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan od njegovih "uzornih" inženjera "mučenički ubijen" u "incidentu" u istraživačkom centru u vojnoj bazi Parchin u lipnju. Još jedan vojni dužnosnik u ministarstvu obrane također je "mučenički ubijen" dok je "provodio svoju misiju" u pokrajini Semnan u Iranu. Navodni kibernetički napad Izraela izazvao je kratke prekide u proizvodnji u nekim iranskim čeličanama u lipnju.

Bilo je također izvješća i o iranskim kibernetičkim napadima u Izraelu. Prema izraelskim medijima, sumnja se da iza lažnih sirena za uzbunu u zapadnom Jeruzalemu i Eilatu prošlog mjeseca stoji iranski kibernetički napad. Iranci su hakirali nekoliko popularnih izraelskih internetskih stranica za rezervaciju putovanja, uspjevši doći do osobnih podataka više od 300.000 Izraelaca, sugeriraju izraelska izvješća.

Iranski dužnosnici ističu kako neće težiti eskalaciji napetosti. "Politika Irana ostaje surađivati ​​sa svojim posredničkim snagama i nećemo pokrenuti nikakve napade na Izrael ako Izrael ne napadne Libanon (tamošnji Hezbollah je glavna posrednička snaga Irana)", rekao je jedan insajder režima u Teheranu. "Nije mudro da se borimo s Izraelom. I cionisti također pokazuju zube za napad, ali njihovi zubi nisu dovoljno oštri da bi mogli otići toliko daleko da napadnu Iran".

‘Najvarljivija vrsta agresije‘

Mohammad-Ali Jafari, bivši zapovjednik u iranskoj gardi, prošlog je mjeseca govorio o neprijateljskim "psihološkim operacijama" koje stvaraju percepciju izraelske upletenosti u napade "koje nisu oni izveli". On sugerira da možda SAD stoji iza ovih napada.

Osim razvoja projektila, bespilotnih letjelica i brzih motornih čamaca, Iran se mora pripremiti i za ovaj psihološki i obavještajni rat, navode analitičari. Glavni zapovjednik Revolucionarne garde, brigadni general Hossein Salami, izjavio je prošlog mjeseca na svečanosti predstavljanja novog šefa obavještajne službe da se ovaj "obavještajni rat danas pretvorio u najdosljedniji i pravi pravcati rat". Upozorio je kako je "neprijatelj iznio sva svoja sredstva na otvoreno" i podsjetio suborce da su "mnoge režime" srušile globalne sile kroz obavještajne operacije.

"Neprijatelj (SAD/Izrael) nam namjerava oduzeti samopouzdanje i isprazniti nas iznutra", rekao je. "Ovo je najopasnija i najvarljivija vrsta agresije. Pozivamo sve... da pomognu osujetiti ovu opsjenu", kazao je Salami.

Izvještaji o redovitim napadima na zemlju već su učinili da se neki Iranci osjećaju manje sigurnima. "Tko daje informacije Izraelcima? Mora da to rade oni unutar sustava", kaže Ali, trgovac na tržnici. "Osjećamo se sigurno, ali opet tko zna - možda se sustav raspada iznutra slično kao u SSSR-u".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:25