HOĆE LI BITI DOGOVORA?

Iran traži jamstva da će od nuklearnog sporazuma imati koristi: ‘Sve smo jasno rekli Amerikancima‘

Teheran je iznio svoja stajališta Bruxellesu kasno u ponedjeljak odgovarajući na "konačni" prijedlog od prošlog tjedna

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani

 Alex HALADA/AFP

Iran je poslao svoj odgovor na prijedlog Europske unije o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Europska unija priopćila je kako razmatra iranski odgovor na predloženi nacrt nuklearnog sporazuma oživljenog nakon pregovora iz 2015., te se konzultira sa SAD-om o "napretku" prema dugotrajnijim pregovorima.

Teheran je iznio svoja stajališta Bruxellesu kasno u ponedjeljak odgovarajući na "konačni" prijedlog od prošlog tjedna. EU je taj tekst opisao kao posljednju preostalu nadu za spašavanje sporazuma koji bi trebao ograničiti nuklearnu aktivnost Irana u zamjenu za ukidanje sankcija uvedenih toj zemlji.

"Sinoć smo primili iranski odgovor. Proučavamo ga i konzultiramo se s drugim sudionicima JCPOA-e i SAD-om o daljnjem putu", rekla je u utorak glasnogovornica EU za vanjske poslove i sigurnost Nabila Massrali koristeći se službenim akronimom za nuklearni sporazum.

Ovaj preokret dolazi u trenutku naglog rasta cijena energije. Sankcije koje je Zapad uveo Iranu uključuju i energetski sektor. Pregovori o nuklearnom sporazumu propali su nakon što ih je napustila Trumpova administracija 2018. Pokret je izazvao sigurnosnu krizu u Perzijskom zaljevu i učinkovito zabranio iransku naftu na globalnim tržištima. Iran je sve više kršio dogovore koje je sklopio u okviru sporazuma i proširio svoj nuklearni program.

Politico je doznao od visokog zapadnog dužnosnika da je odgovor EU uglavnom usmjeren na otvorena pitanja vezana uz sankcije i jamstva oko gospodarskog angažmana. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Iran je tražio jamstvo da će imati ekonomske koristi od obnovljenog sporazuma. Prema istom dužnosniku, Iran ne postavlja daljnje zahtjeve u vezi s istragom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o podrijetlu višestrukih tragova nuklearnog materijala koje su inspektori IAEA-a pronašli na raznim lokacijama u Iranu prijašnjih godina. Teheran se protivio istrazi te je jedan od uvjeta za nastavak pregovora o sporazumu bio da se istraga prekine.

Glasnogovornik vlade Ali Bahadori Jahromi u razgovoru s novinarima u utorak odbio je iznijeti sadržaj iranskog odgovora, prema službenoj vladinoj web stranici, dolat.ir. Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je izvanredni sastanak u ponedjeljak poslijepodne, kojim je predsjedao iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Na sastanku je glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani predstavio detaljno izvješće o nuklearnim pregovorima, navodi Nour News, web stranica povezana s iranskim Vrhovnim vijećem za nacionalnu sigurnost. Dostavljeni komentari sugeriraju da će se tražiti dodatne promjene. Nour News napisao je u objavi na Twitter profilu da prijedlog EU nije jasno odgovorio na "iranske zabrinutosti povezane s tri glavna čimbenika".

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian pozvao je SAD da pokaže "realističan pristup i fleksibilnost" kako bi se postigao dogovor. "Jasno smo rekli SAD-u da smo spremni ući u fazu objave sporazuma i održati sastanak ministara vanjskih poslova u Beču o konačnim zaključcima ako se ispune naše posljednje točke", rekao je Amir-Abdollahian novinarima na brifingu u Teheranu.

SAD također razmatra nacrt teksta koji je prošlog tjedna predložio EU. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će Bidenova administracija privatno podijeliti svoja stajališta s EU. "Slažemo se, međutim, s njegovom biti - a to je da se pregovaralo o čemu se moglo pregovarati", rekao je Price.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:57