‘DESTRUKTIVNA POLITIKA‘

Iran osuđuje izjavu članica skupine G7, u srcu spora je nuklearni program Teherana

‘Svaki pokušaj povezivanja rata u Ukrajini sa suradnjom između Irana i Rusije čin je samo s pristranim političkim ciljevima‘

Nasser Kanaani

 Imago/alamy/alamy/profimedia/Imago/alamy/alamy/profimedia

Iran je u nedjelju pozvao skupinu G7 da se distancira od "destruktivne politike iz prošlosti", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani, referirajući se na izjavu skupine sedam najrazvijenijih zemalja u kojoj se osuđuje nedavna eskalacija iranskog nuklearnog programa.

U petak je G7 upozorio Iran da ne napreduje u svom programu nuklearnog obogaćivanja i rekao da će biti spremni primijeniti nove mjere ako Teheran dostavi balističke projektile Rusiji.

"Svaki pokušaj povezivanja rata u Ukrajini s bilateralnom suradnjom između Irana i Rusije čin je samo s pristranim političkim ciljevima", rekao je Kanaani, dodajući da neke zemlje "pribjegavaju lažnim tvrdnjama da nastave sankcije" protiv Irana.

Prošlog je tjedna Vijeće guvernera UN-ovog nadzornog tijela koje čini 35 država donijelo rezoluciju pozivajući Iran da pojača suradnju s nadzornim tijelom i poništi nedavno zabranu pristupa inspektorima.

Iran je odgovorio brzim instaliranjem dodatnih centrifuga za obogaćivanje urana na svom mjestu u Fordowu i započeo s postavljanjem drugih, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Kanaani je dodao da će Teheran nastaviti svoju "konstruktivnu interakciju i tehničku suradnju" s IAEA-om, ali je njegovu rezoluciju nazvao "politički pristranom".

Iran sada obogaćuje uran do 60 posto čistoće, što je blizu 90 posto što predstavlja oružani stupanj, i ima dovoljno materijala obogaćenog do te razine, ako se dalje obogaćuje, za tri nuklearna oružja, prema mjerilima IAEA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:26