OZBILJNO OPOZORENJE

‘Iran nastavlja obogaćivati uranij, sad su sasvim blizu razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi‘

Iran je povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.

Ajatolah Ali Khamenei i iranski vojni vrh

 Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Salampix/abaca/abaca Press/profimedia

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi, objavila je u utorak UN-ova organizacija za nadzor nuklearnog oružja (IAEA).

Mnogi diplomati vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u lipnju, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Država i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Iran već ima dovoljno uranija da, ako bi ga obogaćivali do 60 posto, mogu izraditi tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe. Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iran je "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.", navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid.

"Agencija potvrđuje da je od kraja studenog 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kg mjesečno", navodi se u izvješću državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:49