OPTUŽEN DA JE ŠPIJUN

Iran će do 21. svibnja pogubiti švedsko-iranskog državljanina

Prema švedskom zakonu, sudovi mogu suditi švedskim državljanima i stranim državljanima za zločine počinjene protiv međunarodnog zakona

Prosvjed za spas Djalalija u Torinu

 Nderim Kaceli/Avalon/Avalon/Profimedia

Švedsko-iranski državljanin osuđen na smrt u Iranu na tememlju optužbi za špijuniranje za izraelsku obavještajnu službu bit će pogubljen ovaj mjesec, izvijestila je u srijedu poluslužbena novinska agencija ISNA pozivajući se na izvore.

Ahmadreza Djalali, liječnik i znanstvenik, uhićen je 2016. godine tijekom posjeta Iranu, a trebao bi biti pogubljen do 21. svibnja, prenosi ISNA.

Izvješće dolazi dok se Hamid Noury, bivši iranski tužitelj kojeg su švedske vlasti uhitile 2019. godine, suočava s doživotnom zatvorskom kaznom u Švedskoj po optužbama za međunarodne ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Noury je optužen da je odigrao vodeću ulogu u ubojstvima političkih zatvorenika pogubljenih na zapovijed vlade u zatvoru Gohardasht u Karaju u Iranu, 1988. godine.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo izvješće ISNA-e.

Prema švedskom zakonu, sudovi mogu suditi švedskim državljanima i stranim državljanima za zločine počinjene protiv međunarodnog zakona, a koji su počinjeni u inozemstvu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak švedskog veleposlanika da mu prenese prigovor Islamske Republike na "neutemeljene i izmišljene optužbe koje je švedski tužitelj iznio protiv Irana tijekom sudskog postupka protiv Nouryja", izvijestila je ISNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:04