VELIKA OFENZIVA

IRAČKA VOJSKA NADOMAK MOSULA! Potjerali su džihadiste iz okolnih sela, uskoro počinje 'bitka svih bitaka' s Islamskom državom

 Reuters

Iračka vojska potpomognuta američkim borbenim avionima osvojila je nekoliko sela nadomak Mosula, najvećeg ISIS-ovog uporišta u Iraku. Ova operacija je opisana kao prva faza kampanje preuzimanja drugog najvećeg iračkog grada, piše New York Times.

Iračka vojska danas je potvrdila te informacija, ali nije htjela otkriti kada će početi 'bitka svih bitaka', odnosno napad na sami grad.

Glasnogovornik američkih snaga u Iraku Steve Warren, rekao je da je osvajanje sela u provinci Nineveh bila izrazito uspješna operacija, ali je dodao da to ne mora značiti da je sve spremno za dugoočekivani napad na Mosul.

Grad je pod kontrolom Islamske države od proljeća 2014. godine nakon iznenadne ofenzive džihadista koja je potpuno šokirala iračke trupe. Danas je situacija u Iraku potpuno drukčija - ISIS slabi, a iračka vojska je sve spremnija i organiziranija. Bitka za Ramadi je najbolji dokaz toj tezi, a osvajanje Mosula značio bio konačan poraz ISIS-a u Iraku. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da su u blizini Mosula i kurdski borci, te šiitska milicija. Sama operacija je već nekoliko puta odgađana jer su Amerikanci i ostali njihovi saveznici smatrali da iračka vojska još nije spremna za dugotrajnu i krvavu bitku koja ih zasigurno čeka.

U priopćenju iračke vojske, pročitanom na državnoj televiziji, stoji da je vojska osvojila četiri sela u blizini Mosula. Taj pothvat je nazvan 'junačkom operacijom', a još se navodi da su jedini suparnici Iračanima bile auto-bombe koje su trebale raznijeti vojnike. Međutim, vojska je riješila i taj problem te se iračka zastava zavijorila u svim selima.

Osvajanje tih sela nije značajno samo zbog toga što je to dobra polazišna točka za ključnu bitku, već i zbog činjenica da je konačno 'očišćeno' područje oko Makhmoura, gradića 40 kilometara udaljenog od Mosula. Taj grad je značajan po tome što se tamo nalazi velika baza iračke vojske u kojem se planiraju operacije u Nineveh provinciji. Dvije godine vojska je djelovala pod prijetnjom da će ih napasti džihadisti, a sada se u miru mogu spremati za napad na metropolu. Na tom području je prošli tjedan poginuo i jedan američki marinac, za njega je bio fatalan iznenađujući napad ISIS-a.

Ipak, Amerikanci naglašavaju da izvještaji uspjeha iračke vojske ne treba uzimati 'zdravo za gotovo', budući da nisu uvijek sto posto istiniti. Početkom prošle godine, dok je Ramadi bio pod kontrolom IS-a, Iračani su nekoliko puta objavili da počinje operacija oslobađanja grada, ali zapravo je počela tek na kraju godine. Doduše, i uspješno je završila... Bez obzira na to, Amerikanci kažu da je bitka za Mosul ključna.

Neke su procjene da će operacija osvajanja Mosula početi 2017. godine, tek nakon što se završi ofenziva u jugozapadnom Iraku u pokrajini Anbar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:09