SUMNJIVE OKOLNOSTI

Intrigantan zaplet u dugoj istrazi misteriozne smrti planinarke! Partner našao njezine ostatke: ‘Netko ju je ubio‘

Esther Dingley nestala je na Pirinejima krajem prošle godine, a prije dva tjedna otkriveni su ostaci njezine lubanje
Planinarka Esther Dingley
 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Tijelo Esther Dingley, britanske planinarke koja je nestala na Pirinejima krajem prošle godine, pronašao je njezin dečko u blizini mjesta gdje je prije dvanaest dana otkrivena njezina lubanja.

Dan Colegate došao je do strašnog otkrića nakon što je pretražio pješačke rute kojima se 37-godišnja planinarka kretala, objavio je danas.

- Jučer popodne, 9. kolovoza, tijelo i oprema Esther Dingley pronađeni su na Pirinejima, u blizini mjesta gdje je prije dva tjedna otkrivena njezina lubanja, rekao je 38-godišnji Dan, prenosi Daily Mail.

Esther je nestala 22. studenog dok je bila na samostalnom pješačenju po Pirinejima. Njezin dečko Colegate je 24. studenog prijavio da je nestala, samo dan prije kraja njezina putovanja, nakon čega je pokrenuta masovna potraga koja je u prosincu obustavljena zbog pogoršanja vremena, ali je nastavljena u proljeće. Ljudski ostaci, za koje je kasnije potvrđeno da su dio Estherine lubanje, pronađeni su prije dva tjedna.

Ovo otkriće uslijedilo je nekoliko sati nakon što su francuski istražitelji objavili kako je moguće da je Esther ubijena te da 'ne odbacuju nijednu mogućnost' o uzroku njezine smrti.

image
Planinarka Esther Dingley
Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Tim forenzičkih stručnjaka i gorska služba spašavanja poslani su na mjesto gdje su pronađeni Estherini ostaci kako bi 'označili mjesto događaja i vratili Estherine ostatke', stoji u današnjem priopćenju.

Kriminalistička istraga

- U ovoj fazi kao uzrok njezine smrti vodi se nesreća, s obzirom na lokaciju i druge ranije naznake. Potpuna istraga je u tijeku kako bi se potvrdili svi detalji ove tragedije, dodaje se.

- Obitelj je i dalje neizmjerno zahvalna na svim naporima policijskih službenika koji pokušavaju utvrditi točne okolnosti Estherine smrti.

Policija je sinoć prvi put javno rekla kako ne isključuju mogućnost da njezina smrt možda nije bila nesreća.

Christophe Amunzateguy, francuski tužitelj koji je vodio istragu, rekao je za The Sun kako je "cilj utvrditi točne okolnosti njezina nestanka".

- Da bismo saznali što se dogodilo, odnosno radi li se o nesreći ili o kaznenom djelu, ostavili smo sve mogućnosti otvorene, rekao je.

Esther je nestala na planinskom prijevoju na granici Francuske sa Španjolskom, južno od mjesta Bagnères-de-Luchon. Staza kojom se kretala poznata je kao Puerto de la Glera. 37-godišnjakinja je u vrijeme nestanka imala brojnu opremu, uključujući žarkocrveni i sivi ruksak te prepoznatljivi žuti šator.

Lubanja na prijevoju

Nakon što su španjolski planinari na prijevoju prošlog mjeseca otkrili dijelove Estherine lubanje, opet je pokrenuta potraga za njezinim ostacima i opremom. Istražitelji su sugerirali da je ostatke, na mjesto gdje su pronađeni, možda premjestila neka divlja životinja, nakon što je planinarka poginula pri padu.

- Sve daje naslutiti da je kosti na mjesto na kojem su pronađene nedavno premjestila životinja, rekao je policijski načelnik Jean-Marc Bordinaro.

Dingley je planirala samostalno propješačiti od španjolskog grada Benasquea do Pic de Sauvegarde, vrha planine na Pirinejima, do kojeg je stigla 22. studenog. Tada je svom dečku preko WhatsAppa poslala fotografiju, što je bio njihov posljednji kontakt.

Esther je tada vidjelo nekoliko svjedoka, uključujući olimpijskog španjolskog skijaša. Otamo je Esther planirala propješačiti između Port de la Gléréa i Port de Venasquea, rute nešto duže od 12 kilometara, prije nego što se spusti s planine.

No, nakon dva dana bez kontakta, Colegate je 24. studenog prijavio da je Esther nestala, samo dan prije nego što je njezino putovanje trebalo završiti. Nakon toga pokrenuta je masovna potraga u kojoj su sudjelovali i Dan te njezina majka Ria Bryant.

Posljednja poruka

Colegate nije vjerovao u teoriju da je Esther možda preminula nakon što se ozlijedila tijekom samostalnog planinarenja, budući da je bila iskusna planinarka koja ne bi trebala imati problema s rutom kojom se kretala. U svojoj posljednjoj poruci koju je poslala dečku, Esther je napisala: "Možda ću se zaustaviti u Francuskoj, nadam se da utočište Vénasque ima zimsku sobu. Javit ću ti se kad budem mogla, volim te".

Colegate je napisao izvješće na 23 stranice o Estherinim planovima puta, a koje je uključivalo i spavanje u planinarskom utočištu.

- Čovjek kojeg je Esther upoznala 19. studenog rekao je kako joj je on sugerirao ovu rutu kroz Francusku, između Port de Venasquea i Port de la Glere. Nema razloga misliti da se Esther nije držala ovog plana, napisao je Colegate.

U odlomku pod naslovom 'Estherina planirana ruta', napisao je kako je došla do planinarskog utočišta u Francuskoj i tamo prespavala prije nego što je nastavila pješačenje kako bi se vratila na početno polazište u Španjolskoj.

- Njezina bi daljnja ruta uključivala silazak na sjever prema Hospice de France, ravan hod prema zapadu oko Imperatrice Waya i uspon na jug do granice u Port de la Glere. Od granice ruta se spušta natrag prema Hospital de Benasque, objasnio je.

- Ova ruta bila bi u okvirima Estherinih sposobnosti za jednodnevno pješačenje, a osim toga imala je šator i opremu za kampiranje, koju je znala koristiti.

Diplomirali na Oxfordu

- Udaljenost je bila 16 km s 1100 metara uspona, pet do sedam sati pješačenja. Vrijeme je u ponedjeljak bilo izvrsno. Ruta je vrlo očita, gotovo je nemoguće izgubiti se. Cijela ruta je dobro napravljena i staza se lako slijedi. Iako je Esther upozorila obitelj da je na tom području slab signal, on je na francuskoj strani bio vrlo dobar. Pola sata nakon što napusti utočište, Esther je trebala moći koristiti svoj mobitel većinu ostatka dana, rekao je.

Esther i Dan, koji su diplomirali na Oxfordu, inače su godinama u kamperu putovali Europom nakon što su odlučili napustiti svoje karijere i dom u Durhamu u sjeveroistočnoj Engleskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:02