SKANDAL

‘Imaš sjajnu guzu, volio bih zaspati na tvojim grudima...‘: Mornari bazu pretvorili u bordel

Rezultati istrage su dokazali da mornari smještaju prostitutke u svoje stanove, a nakon što im oduzmu putovnice, traže dio profita
Glavni osumnjičenik H. Littlejohn (lijevo), Lin Raiwest (u sredini), državni tajnik John Kerry posjetio je bazu 2016. kad je 'operacija' bila u punom jeku (desno)
 AFP

“Imaš sjajnu guzu. Volio bih zaspati na tvojim grudima.” “Želiš me? Haha, to će te koštati, ali mogu ti osigurati i još djevojaka iz Tajlanda”, stoji u WhatsApp prepisci iz lipnja 2017. godine zbog koje su agenti američke mornaričke kriminalističke službe NCIS pokrenuli iscrpnu istragu raskrinkavši pritom lanac prostitucije i trgovine ljudima u Bahreinu, jednoj od baza američke mornarice.

Akteri u ovome slučaju bili su američki mornar H. Littlejohn i tajlandska prostitutka Lin Raiwest, koja je brojnim mornarima u bahreinskoj bazi poznata i pod nadimkom Kaylina tj. Kay. No, ispostavilo se da je Raiwest mnogo više od obične ‘dame noći’. Naime, prema službenim dokumentima istrage NCIS-a, Raiwest je poznata i pod nadimkom ‘mamasan’, svodnica, a američkim je mornarima podvodila brojne prostitutke koje je ilegalno dopremila iz Tajlanda.

Putni trošak

Littlejohn je Raiwest nakon spornih poruka na račun uplatio iznos od 1000 bahreinskih dinara, protuvrijednosti nešto više od 2500 dolara, a tužiteljstvo vjeruje da je time trebao podmiriti putni trošak djevojaka koje mu je ‘mamasan’ obećala dopremiti iz Tajlanda. Raiwest je Littlejohnu kao garanciju ‘poslovnog dogovora’ predala svoju putovnicu, koju su agenti NCIS-a pronašli u njegovu sefu tijekom racije u rujnu 2017. godine.

Njihova je prepiska NCIS-u dokazala da su trgovina ljudima i prostitucija jedan od najlukrativnijih vrsta dodatne zarade američkih mornara, u kojima, prema posljednjim procjenama, sudjeluje čak 15 posto mornara. Rezultati istrage su dokazali da mornari sustavno smještaju prostitutke u svoje stanove, a nakon što im oduzmu putovnice, od njih traže dio profita naplaćenih seksualnih usluga. Procjenjuje se da tako američki mornari mjesečno zarade i do nekoliko stotina dolara, a najam i režije dotičnih stanova mornarima, kao federalnim djelatnicima, plaćaju američki porezni obveznici.

Informacije se nalaze na nekoliko stotina stranica sudskih dokumenata kojima se dokazuje da je riječ o ‘javnoj tajni’ američke mornarice, zbog čega se nametnulo pitanje - zašto se zločin toliko dugo tolerirao?

Američki mornari boravili su nedaleko od tzv. američke avenije, četvrti u bahreinskoj prijestolnici Manami u kojoj se nalaze brojni barovi i noćni klubovi za koje se već godinama nagađalo da služe kao paravan za seksualne usluge.

Sumnje

Prema izvješću NCIS-a iz studenog 2017. godine, u klubovima nedaleko od sjedišta američke Pete flote, u kojoj je angažirano gotovo 7500 mornara, posluje više od 100 žena za koje postoji sumnja da se bave prostitucijom. No, cijela je priča eksplodirala upravo 2017. godine, kada se ispostavilo da mornari nisu samo koristili njihove usluge, već da su u ulozi indirektnih svodnika profitirali od njihova posla; unatoč politici nulte tolerancije na trgovinu ljudima koju službeno promovira Pentagon. U tom je periodu podignuta optužnica protiv najmanje devet mornara i šest zapovjednika.

“Bili smo svjesni činjenice da je većina tih žena bila u dužničkom ropstvu zato što su svojoj ‘mamasan’ trebali vratiti oko 6600 dolara putnih troškova dolaska u Bahrein”, ispričao je tijekom službene istrage jedan od mornara. No, on je priznao da je tijekom svog angažmana u Bahreinu tijekom 2017. godine poslovao s čak 15 ilegalno dopremljenih djevojaka iz Dalekog istoka. Drugi je mornar agentima NCIS-a priznao da se smještaj prostitutkama nudio najmanje od 2012. godine, a potvrdio je i da su sustavno ženama oduzimali putovnice kako bi osigurali da plate dug.

“O tome se već godinama pričalo u mornarici. To se već generacijama smatralo jednostavnim načinom zarade sa strane”, rekao je.

U siječnju 2018. godine, slučaj je došao i do radnog stola admirala Johna Aquilina koji je zapovijedao Petom flotom i misijama mornarice na Bliskom istoku. Iz transkripta sastanka može se iščitati da je Aquilin bio šokiran i bijesan zbog dokaza koji su mu predani, a cijeli je slučaj na vlastitu inicijativu odlučio podijeliti i s novinarima Military Timesa.

“U ovaj su kriminal bili uključeni i brojni visoki dužnosnici američke mornarice. Naprosto sam šokiran. Šokiran”, stoji u transkriptu sastanka Aquilina i njegovih suradnika. Medijima je naglasio kako mu je iskorjenjivanje prostitucije i trgovine ljudima iz mornarice ‘postala misija tijekom mandata’.

Vojni sud

Unatoč tome što mornarica tvrdi da je situacija 2018. godine stavljena ‘pod kontrolu’, nakon što se mornarima zabranio odlazak u određene dijelove Maname koje se povezivalo s prostitucijom, bilo je teško, gotovo i nemoguće, dokazati povezanost mornara sa zločinima za koje ih se teretilo. S obzirom na to da im se sudilo u sklopu vojnog suda, djevojke čija su se imena spominjala u istrazi NCIS-a nisu mogle svjedočiti protiv njih.

Primjerice, kako u slučaju mornara H. Littlejohna iz nepoznatog razloga nije svjedočila Raiwest, tužitelji nisu u parnicu uvesti pitanje njezine zaplijenjene putovnice u sefu američkog mornara, pa je fokus cijelog procesa bio stavljen na WhatsApp prepisku, zbog čega je sud Littlejohna proglasio nevinim.

Zanimljivo, u konačnici se ispostavilo da je Lin Raiwest bila i doušnica NCIS-a od 2014. godine. Agencija joj je tolerirala podvođenje djevojaka u zamjenu za informacije o američkim mornarima koji su koristili njihove usluge. Još nije poznato koliko je bila plaćena, ali nakon racije u Littlejohnovu stanu na račun joj je sjelo 900 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:27