STOLTENBERG O RUSIJI

‘Imamo razloga samo za oprezni optimizam. I prije su povlačili ljude, ali ostavljali opremu za invaziju‘

Glavni tajnik NATO-a kaže da do sada nisu na terenu uočili znakove smanjenja napetosti ili vojne nazočnosti Rusije u blizini Ukrajine

Ruski tenkovi povlače se nakon zajedničkih vježbi s bjeloruskom vojskom

 Handout/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da NATO još uvijek "nije primijetio neku deeskalaciju na terenu", ali je označio najave Rusije o nastavku diplomatskih napora kao razlog za "oprezni optimizam". Stoltenberg je govorio uoči sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji se održava sutra u Bruxellesu.

Ministri obrane 30 članica NATO-a će se sastati i s kolegama iz Ukrajine i Gruzije, s kojima će razgovarati i o napetoj situaciju u crnomorskom području.

- Do sada nismo vidjeli na terenu znakove smanjenja napetosti ili smanjenja vojne nazočnosti Rusije u blizini Ukrajine. Ali pratit ćemo situaciju pažljivo. Znakovi koji dolaze iz Moskve o spremnosti za nastavak političkih napora razlog su za oprezan optimizam. Ali vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sljedećih dana - rekao je glavni tajnik NATO-a.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/AFP

On je naveo kako je praksa Rusije da pomjera svoje trupe iz mjesta u mjesto, ali ostavlja opremu i može u svakom trenutku bez upozorenja izvršiti agresiju na Ukrajinu.

- Mi želimo vidjeti značajno povlačenje ne samo ruskih vojnika, već i teške vojne opreme. Prije smo vidjeli da idu s trupama i opremom, povlače dio trupa. Pa se onda ponovno okupljaju - rekao je Stoltenberg.

Zbog toga što NATO i dalje primjećuje veliko gomilanje ruskih snaga, sa svoje strane nastavlja jačanje nazočnosti na teritoriju svojih članica, poput Rumunjske, Poljske i Baltičkih država. On je pozdravio spremnost Francuske da vodi jednu borbenu jedinicu NATO-a na teritoriju Rumunjske.

image

Ruski tenkovi povlače se nakon zajedničkih vježbi s bjeloruskom vojskom

Handout/AFP

- Ne smije postojati nikakva sumnja u Moskvi oko naše sposobnosti i spremnosti. Pružamo 100-postotnu zaštitu svim našim članicama - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da NATO i dalje smatra valjanom poziciju još od Bukureštanskog summita o proširenju i da svaka država ima pravo sama odlučiti o svojoj budućnosti te kojim organizacijama želi pripadati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49