ŠIRI SE ZARAZA

'IMAMO NOVI EPICENTAR PANDEMIJE KORONAVIRUSA!' WHO objavio koji je dio svijeta ovih dana postao žarište bolesti, posebno su izdvojili jednu zemlju

 
Brazil
 AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenjuje da je "novi epicentar" pandemije Covida-19 postala Južna Amerika i ističe da je Brazil posebno teško pogođen širenjem te bolesti.

WHO je u petak ukazao na porast broja slučajeva u Južnoj Americi, posebno u Brazilu.

Stanje u Južnoj Americi se pogoršava, rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredna stanja i ocijenio da je "Južna Amerika na neki način postala novi epicentar bolesti".

"Vidimo da se broj slučajeva zaraze povećava u brojnim državama Južne Amerike (...), no u ovom je trenutku pandemijom najpogođeniji Brazil", rekao je Ryan na konferenciji za medije u petak navečer.

Brazil je druga zemlja u svijetu po broju zabilježenih slučajeva zaraze nakon Sjedinjenih Država.

U Brazilu je u petak zabilježen 1001 smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom. Dosad je u toj zemlji ukupno umrlo više od 21.000 ljudi, što je dovodi na neslavno šesto mjesto u svijetu.

Ukupno je 330.890 zaraženih osoba, od čega je u zadnja 24 sata zaraza zabilježena među 20.803 osobe. Po broju novozaraženih Brazil je nadmašio Rusiju u kojoj je evidentirano 326.488 slučajeva zaraze.

I Peru se, premda je prva latinoamerička država koja je uvela ograničenja, bori da suzbije širenje virusa. Virus se posebno širi na tržnicama i u bankama koje su ostale otvorene, što je posljedica krhkoga zdravstvenog sustava, loše ekonomije i velikog siromaštva.

Peruanski predsjednik Martin Vizcarra u petak je produljio mjere ograničenja i obvezne mjere fizičke distance, koje su na snazi ​​od 16. ožujka, sve do petka, 30. lipnja.

U toj je zemlji dosad od posljedica koronavirusa umrlo više od 3100 stanovnika, a od 6. ožujka u Peruu je zabileženo 110.000 slučajeva zaraze.

Zemlja s najviše zabilježenih slučajeva zaraze i dalje su Sjedinjene Države (1,6 milijuna). Ondje je dosad od posljedica koronavirusa umrlo 95.921 osoba, a samo u zadnja 24 sata njih 1260. U znak počasti žrtvama pandemije, zastave će do nedjelje u cijeloj zemlji biti spuštene na pola koplja.

Europa, u kojoj je od posljedica koronavirusa dosad umrla više od 171.000 ljudi, postupno se vraća u normalu, poduzimajući dodatne mjere opreza, zbog bojazni od ponovnog širenja virusa.

U Indoneziji, zemlji s najviše muslimanskih vjernika u svijetu, brojni stanovnici pribavljaju lažne propusice da bi, u vrijeme ramazana otputovali i bili s članovima svojih obitelji unatoč ovogodišnjoj zabrani.

Kina je u subotu izvijestila da, prvi put nakon siječnja u zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Po posljednjim podacima, u Kini je koronavirusom zaraženo 83.000 osoba, a od posljedica bolesti smrtno su stradale 4634.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:12