ŠEF CIA-e

‘Imali smo signale što se sprema, pobuna Wagnera razotkrila je važne slabosti u Putinovu sustavu‘

Direktor CIA-e tvrdi da ni Prigožin nije imao razrađene planove, nego je mnogo toga odlučivao u hodu

Vladimir Putin

 Ramil Sitdikov/Afp

Pobuna plaćeničke skupine Wagner obnovila je pitanja o prosudbi i odvojenosti od događaja ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u četvrtak na Sigurnosnom forumu u poznatom američkom zimovalištu Aspen William Burns, direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Burns je direktor CIA-e od 2021. godine i imao je više javnih nastupa dosad nego bilo koji drugi čelnik središnje američke špijunske službe. O njegovim tajnim putovanjima saznajemo više nego i o kojem čelniku tajne službe na svijetu. I to je jako dobro jer se skida nepotrebna koprena mistifikacije s rada tih službi. Drugi bi ga trebali slijediti. U doba modernih komunikacija malo je, vrlo malo stvarnih tajni koje smije znati samo odabrani krug.

Može se, tako, usporediti njegove s izjavama drugih američkih dužnosnika zaduženih za sigurnost. David Ignatius, kolumnist The Washington Posta, prije dva tjedna objavio je da je u razgovoru s Jakeom Sullivanom, savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, shvatio koliko malo američki obavještajci znaju o pobuni. Objava Burnsova razgovora s čelnikom ruske vanjske obavještajne službe (SVR) Sergejem Nariškinom - Washington je objavio da mu je direktor CIA-e rekao da SAD nije upleten u pobunu - potaknula je i Moskvu da progovori o susretu, naglašavajući da su dva obavještajca razgovarala i o tome "što napraviti s Ukrajinom".

Burns sada donosi nove informacije navodeći da su većinu trajanja pobune, 36 sati, ruske sigurnosne službe, vojska i donositelji odluka "djelovali izgubljeno". "Za mnoge Ruse koji su promatrali događaje, naviknute na sliku Putina kao arbitra reda, pitanje je bilo: ‘Zar je car gol?", rekao je Burns, dodajući: "Ili barem: ‘Zašto mu treba toliko dugo da se odjene?‘" (citate donosim prema The New York Timesu jer još nije objavljen transkript razgovora).

Direktor CIA-e tvrdi da ni Prigožin nije imao razrađene planove, nego je mnogo toga odlučivao u hodu, a posebna je nevolja po Kremlj što je čak trećina stanovništva Rusije pregledala njegov video objavljen na aplikaciji razmjene poruka Telegram o pogrešnim argumentima kojima se tumači nužnost pokretanja agresije na Ukrajinu. "Taj je video bio najoštrija optužba Putinovih razloga za rat, vođenja rata, korupcije u srži Putinova režima koju sam čuo od Rusa ili nerusa", rekao je Burns u Aspenu. Dodajući, kako prenosi nacionalni radio (NPR), da je i dalje fasciniran kako je Putin bio prisiljen sklopiti dogovor sa svojim bivšim kuharom.

William Burns ne vidi pozitivan ishod po Jevgenija Prigožina, koji je u vrh ruske politike došao kao vlasnik kuhinje koja je opskrbljivala Putina (iz toga doba prati ga nadimak "Putinov chef"). Bivši diplomat rekao je da će biti iznenađen ako Prigožin "izbjegne daljnju odmazdu. Pratimo kompliciran ples Prigožina i Putina. Mislim da je Putin netko tko općenito misli da je osveta jelo koje se najbolje poslužuje hladno, pa će pokušati riješiti situaciju u mjeri u kojoj bude mogao." Umješno je korištena fraza o hladnom jelu kad znamo Prigožinovu prošlost.

Direktor CIA-e, ujedno i bivši ambasador u Rusiji, potvrdio je prethodne informacije da je SAD imao signale da bi moglo doći do pobune te da je Prigožin, nakon što je pobuna zaustavljena, boravio u Bjelarusu/Bjelorusiji i Rusiji.

Burns je sugerirao da se pod udarom carske odmazde neće naći samo šef Wagnera, ali nije spekulirao o imenima. Iz javnosti je već nestao general Sergej Surovikin koji je dijelio brojne Prigožinove stavove, a u kojem će se smjeru okrenuti bijes lidera Kremlja, kad mu okolnosti to omoguće, zna stvarno samo Putin. "Mislim da Surovikin trenutačno ne uživa mnogo slobode", zaključuje NYT Burnsov iskaz. Politico.com je prenio: "Da sam Prigožin, ne bih otpustio svog kušača hrane".

Politico.com prenosi riječi direktora CIA-e da je pobuna "na mnogo načina razotkrila neke od važnih slabosti u sustavu koji je Putin izgradio, slabosti koje su već bile objelodanjene Putinovom pogrešnom procjenom otkako je pokrenuo ovu invaziju na Ukrajinu". Sada Putin nastoji, prenosi NPR, skršiti ukrajinsku ekonomiju te izazvati najveća moguća stradanja nevinog ukrajinskog stanovništva. "Radi to sustavno, nije to samo povlačenje iz ugovora o žitu, riječ je o tri noći zaredom intenzivnih napada na skladišta žitarica u lučkim gradovima", istaknuo je William Burns.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:18