PROMJENA PLANA

Imali najmanje cijepljenih u EU, a onda se odlučili za radikalan zaokret: ‘Cijepimo sve koji žele‘

Više od četvrtine svih cijepljenja u posljednja četiri dana u Europskoj uniji izvršeno je u Bugarskoj
Cijepljenje u Sofiji
 Nikolay Doychinov/AFP

21. veljače 2021. - 15 sati. Ispred Vojno-medicinske akademije u Sofiji, najveće medicinske ustanove u glavnom Gradu Bugarske stvorio se dugačak red. Bio sam spreman čekati i nekoliko sati, piše novinar Deutsche Wellea. Ali, odmah mi je prišao jedan čovjek i kazao: „Svatko tko nije na listi a želi primiti cjepivoAstraZenece može odmah ući unutra". U roku od dvije minute sjedio sam u velikoj prostoriji za cijepljenje i popunjavao formular – jedini uvjet za cijepljenje. Potpisao sam da su mi poznate kontraindikacije cjepiva AstraZeneca i da ću odmah prijaviti u slučaju da se pojave neželjene pojave. „Ne zaboravite upisati broj telefona, jer ćemo vas kontaktirati za 6-7 tjedana", podsjetila nas je medicinska sestra.

Selfie s AstraZenecom

Popunio sam formular i uputili su me u kabinu broj 4. Minutu kasnije ulazi liječnik i pita kako se osjećam. „Savršeno“, kažem. „Alergije, kronične bolesti?“ „Nemam.“ Uzima injekciju i kaže: „Ok. Ti si mlad i zdrav i zbog toga su moguće jake reakcije. Prije svega se može pojaviti temperatura, umor i glavobolja. Ako potraje dulje od 24 sata, molim te da se odmah javiš. Do sada nismo imali takve slučajeve, ali bez obzira.“

Reakcije na cjepivo su kod mladih, zbog aktivnijeg imunološkog sustava, u pravilu intenzivnije nego kod starijih osoba.

Ok! Sve u redu! Cijepljen sam! „Mogu li napraviti selfie?", pitam liječnika. Ovaj trenutak jednostavno moram ovjekovječiti. „Da, izvoli."

Dakle, za mjesec i pol dana bih trebao dobiti poziv zbog termina za drugo cijepljenje. Težih neželjenih pojava nisam imao. Pojavio se umor i trnci u ruci. Isto kao i kod svih drugih cjepiva koje sam primao. Neki moji prijatelji su imali temperaturu, ali samo u prva 24 sata.

Cijepiti sve koji žele!

„Vi čekate, odgađate ili ne želite. Zato cijepimo sve koji žele", naložio je bugarski premijer Bojko Borisov prošlog vikenda. Od tada je dato zeleno svjetlo svim građanima, koji se žele cijepiti. Nije važno jeste li već bili u programu za cijepljenje ili ne. Jednostavno odete u neki centar, koji u određeno vrijeme cijepi sve građane, radnim danom popodne, u bilo koje doba dana tijekom vikenda ili u centre koji cijepe 24 sata - i gotovo!

image
Selfi iz centra za cijepljenje
Alexander Detev/DW

Kako je to uopće moguće? Jedan od razloga je u tome što su se mnoge Bugarke i Bugari iz prve tri prioritetne grupe odbili cijepiti. U Bugarskoj vlada velika skepsa prema cjepivima. Prema istraživanju javnog mnijenja (AlphaResearch, 18.02.2021), samo je deset posto građana Bugarske spremno cijepiti se - čak 52 posto to ne želi.

Proteklog utorka (23.2.) u cijeloj zemlji zabilježeno je 1.925 novih slučajeva zaraze - rekord u 2021. Usprkos porastu broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata, bugarska vlada je odlučila da ponovo otvori ugostiteljske objekte od 1. ožujka. Premijer Borisov, pred kojim su parlamentarni izbori 4. travnja, očito pokušava pronaći balans između popuštanja mjera za suzbijanje Covida 19 i rastućeg broja zaraženih. Bugarska se protekle jeseni suočila s prenatrpanim bolnicama i pacijentima za koje nije bilo slobodnih kreveta. Premijer se stoga uzda u masovno cijepljenje. Također se pridružio zahtjevima za uvođenje europske putovnice za cjepiva. Borisov je u utorak (25.2.) izjavio da se dogovorio s Austrijom, Grčkom i drugim zemljama oko prijedloga za uvođenje „zelene putovnice" koja bi trebala „donijeti olakšanja svim cijepljenim osobama i onima koji su preležali bolest".

Ima li dovoljno doza?

Za pacijente, koji ne spadaju u prioritetne grupe, za sada je dostupno samo cjepivo tvrtke AstraZeneca. Doze cjepiva kompanija Biontech/Pfizer i Moderna će se upotrijebiti za osobe koje sudjeluju u organizaciji parlamentarnih izbora. Objašnjenje glasi: razdoblje između prvog i drugog cijepljenja je kraće. To bi trebalo značiti da će članovi Izbornog povjerenstva, promatrači izbora itd… do 4. travnja primiti oba cjepiva.

Svi drugi koji se žele cijepiti cjepivom Biontech/Pfizer ili Moderne moraju se upisati na listu čekanja. Čim cjepivo ovih kompanija bude dostupno bit će im ponuđen termin za cijepljenje.

U Bugarskoj se dnevno cijepi između 10.000 i 15.000 osoba. Zdravstvene službe su uvjerene u to da će biti dovoljno cjepiva. „Bugarska je naručila toliko doza da ima za sve“, rekao je bugarski državni zdravstveni inspektor dr. Angel Kunčev u jednom radijskom intervjuu.

image
Cijepljenje u Sofiji
Nikolay Doychinov/AFP

S obzirom na to da je u prosjeku u Bugarskoj cijepljeno 1,72 posto osoba, ova zemlja je na začelju u EU. Ali, ako na snazi ostanu nova pravila cijepljenja to bi se vrlo brzo moglo da se promijeniti. Jer, više od četvrtine svih cjepiva protiv Covida 19 u posljednja četiri dana izvršeno je u ovoj zemlji jugoistočne Europe. Jedino što bi ovaj trend moglo poremetiti je priopćenje zdravstvenih službi od 25. veljače da kasne isporuke cjepiva AstraZenece, ali se nadaju da će se s cijepljenjem nastaviti ubrzo.

Ja ću početkom svibnja dobiti drugu dozu cjepiva AstraZeneca. A početkom ljeta bi, barem se ovdje svi tome nadaju, Bugarska mogla postići tzv. imunitet krda odnosno kolektivni imunitet, piše novinar Deutsche Wellea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:43