KRUCIJALNI AKTER

Imaju mornaricu i zastrašujuću zračnu moć, oni su ultimativno rješenje za Ahilovu petu NATO-a!

Geostrateška situacija na sjeveru Europe doživjet će tektonske promjene

Pripadnik švedske vojske

 Johan Nilsson/Afp/Profimedia

Ulazak Švedske u NATO može pomoći u rješavanju ključnog problema za one koji planiraju obranu saveza od potencijalnog ruskog napada: kako brzo prebaciti trupe, oružje i druge zalihe na frontu bilo gdje od Baltika do Arktika.

Nakon mjeseci odgode, zeleno svjetlo za članstvo Švedske znači da se ta zemlja konačno može involvirati u obrambene planove NATO-a, koji Rusiju označava kao primarnu prijetnju. Sve je tim hitnije kako ruske trupe ponovno počinju napredovati u Ukrajini. Uz očite ekspanzionističke ambicije Vladimira Putina, europski dužnosnici su počeli upozoravati na mogućnost napada na NATO u idućih nekoliko godina, piše Bloomberg.

- Znamo da je naš istočni susjed vrlo nepredvidiv i također, nažalost, vrlo agresivan. Ali, Švedska zna da smo kao članice NATO-a zajedno jači, rekla je finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen.

Nakon desetljeća nesvrstanosti, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija izvršila sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu 2022.

Finska je postala članica saveza u travnju te godine, dok je Švedska zbog Turske i Mađarske donedavno živjela u neizvjesnosti. Budimpešta je posljednja koja je podržala pristupanje Švedske NATO-u, a njezin je parlament to potpisao krajem veljače ove godine, nakon dogovora o isporuci četiri dodatna švedska borbena zrakoplova Gripen u Mađarsku.

Švedska će zastava u sjedištu NATO-a u Bruxellesu biti podignuta u ponedjeljak. Nakon godina obuke s NATO saveznicima i obrambenih planova iskovanih sa svojim susjedima, Švedska je zapravo već dobro integrirana u savez. Veći dio protekle dvije godine sudjelovala je i na gotovo svim sastancima NATO-a kao gost.

image

Američki državni tajnik Antony Blinken i švedski premijer Ulf Kristersson prilikom ratifikacije ulaska Švedske u NATO savez

Andrew Caballero-Reynolds/Afp

No, sada kada je postala punopravna članica, uklonjene su sve dvojbe oko toga hoće li NATO braniti Švedsku u slučaju napada, i obrnuto, rekao je visoki dužnosnik saveza koji raspolaže znanjem o obrambenim planovima NATO-a. To znači da Rusija nije mogla uvjeriti Švedsku da ostane neutralna ili se prikloni njoj, dodao je taj dužnosnik.

Uz svoju snažnu mornaricu i zastrašujuću zračnu moć, švedska će geografija odigrati ključnu ulogu u pomaganju NATO-u u odvraćanju bilo kakvog ruskog napada, bilo na Baltiku, duž finske granice ili na Arktiku.

S obzirom na središnju ulogu logistike u održavanju rata, švedske ceste i željeznice često su najbrže rute za prelazak krivudavog skandinavskog poluotoka. Na Baltiku, koji se dugo smatrao Ahilovom petom NATO-a, Estonija, Latvija i Litva moći će se osloniti na neposredniju pomoć i nove rute za opskrbu. Švedski otok Gotland dodatno učvršćuje položaj NATO-a u regiji.

image

Švedski vojnici na otoku Gotlandu

Narciso Contreras/Anadolu Agency Via Afp

Uz pomoć Švedske i Finske, ranjivost koridora Suwalki je također smanjena. To je dio zemlje između ruske eksklave Kalinjingrada i njezinog saveznika Bjelorusije, koji bi Moskva mogla odsjeći u sukobu. Trenutno nema planova za stacioniranje trupa NATO saveza u Švedskoj, ali o tome će se razgovarati, rekao je visoki dužnosnik NATO-a, prenosi Bloomberg.

Ta je nordijska zemlja u ponovnom procesu izgradnje svojih oružanih snaga nakon desetljeća smanjenja po završetku Hladnog rata. U to je vrijeme švedska vlada oslobodila resurse za druge potrebe, a smanjila je i dug na jednu od najnižih razina u Europi.

Dok će Švedska ove godine postići NATO-ov cilj potrošnje najmanje 2% BDP-a na obranu, povijest nedovoljnog izdvajanja djelomično se osjeća na njezinoj mornarici. Taj rod švedske vojske smatra se snažnim sredstvom za savezničke snage, ali je malen, s pet podmornica - plus još dvije koje bi trebale biti isporučene do kraja desetljeća - kao i pet nevidljivih korveta i isto toliko minolovaca.

- Imamo najdužu obalu Baltičkog mora i jednu od najdužih obala u Europi, pa je mornarica vrlo mala u odnosu na okruženje u kojem djelujemo. Ali, mi smo jedna od rijetkih nacija koja se u potpunosti može nositi s ovim okolišem, posebno kada je u pitanju podmorska dimenzija, rekla je čelnica mornarice Ewa Skoog Haslum.

Švedske su podmornice prilagođene plitkim vodama Baltičkog mora i mogu imati značajnu ulogu u nadzoru kritične podmorske infrastrukture.

To je važna sposobnost nakon nedavnih incidenata sa sabotažom, a takve bi epizode mogle postati sve češće. S ruskim kopnenim snagama u Ukrajini, Moskva bi se mogla više okrenuti takvim, relativno jeftinim, taktikama za izazivanje kaosa među NATO saveznicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:32