KRHAK UGOVOR

IMA LI NADE ZA UJEDINJENU FRONTU PROTIV ISIS-a? Libijske frakcije potpisale sporazum o vladi nacionalnog jedinstva, šefovi parlamenata ga odmah odbili

 AFP

Pod okriljem UN-a predstavnici libijskih frakcija potpisali su u četvrtak u Maroku mirovni sporazum koji bi trebao donijeti stabilnost i pomoći u borbi protiv sve prisutnije terorističke skupine, takozvane Islamske države, no već u startu odbacuju ga dva parlamenta u toj duboko podijeljenoj zemlji.

Četiri godine nakon svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg vladara Moamera Gadafija Libija ima dvije vlade, od kojih međunarodna zajednica priznaje onu na istoku zemlje, a svaku vladu podupiru koalicije bivših pobunjenika i milicija.

Sporazum je potpisan u Skhiratu blizu Rabata, pod okriljem UN-a, piše agencija AFP.

Dodaje da se sporazumom uspostavlja vlada nacionalnog jedinstva i predsjedničko vijeće za tranzicijsko razdoblje do parlamentarnih izbora.

Međutim, taj je sporazum već je u startu osporavan i odbacuju ga predsjednici dvaju parlamenta.

Unatoč tome UN-ov posebni izaslanik za Libiju Martin Kobler na svečanosti potpisivanja izjavio je: "Ovo je povijesni dan za Libiju. Vrata su otvorena svima koji danas nisu ovdje", te je dodao: "Ovo je početak jednog dugog puta za Libiju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:34