NESTRUČNI ZAHVATI

Ilegalna obrezivanja ubila 40 dječaka u Južnoafričkoj Republici

Više od stotinu dječaka završilo je u bolnici jer se obrezivanja obavljaju s prljavim instrumentima
 AP Photo/Binsar Bakkara

JOHANNESBURG - Zahvati obrezivanja koji se obavljaju tijekom tradicionalnih obreda inicijacije u Južnoafričkoj Republici ovog su mjeseca ubili 40 dječaka i više do stotinu smjestili u bolnički krevet, javljaju zdravstvene institucije.

Dječaci, koji bivaju odvedeni u grmlje te tamo obrezani, umirali su od gangrene, dehidracije i upale pluća - rekao je Sizwe Kupelo, glasnogovornik Zdravstvenog odjela u južnoafričkoj provinciji Eastern Cape. Ta je provincija jedna od najsiromašnijih južnoafričkih područja i jedno od rijetkih gdje se dječaci i dalje šalju u tajnovite obrede obrezivanje pod vjerovanjem da ih se priprema da postanu muškarci.

Dječaci svake godine umiru od neuspjelih obrezivanja koje provode nestručni 'kirurzi' u ruralnim područjima. Prošle je godine tijekom srpnja u Eastern Capeu umro 91 dječak jer su tijekom zime (južna polutka) obrezivanja češća. Kupelo napominje kako se tijekom tih svečanosti istim nožem, bez sterilizacije, obreže i do 50 dječaka.

- Koriste biljke kako bi očistili sječivo i ranu, a time gotovo sigurno osiguravaju nastanak infekcije i gangrene - objasnio je Kupelo za AFP.

Dodaje kako zbog nestručnosti kirurzi neke dječake ne da obrežu već izmasakriraju. Posljednji smrtni slučaj dogodio se u utorak u gradu Tsolo gdje je 19-godišnjak preminuo nedugo nakon što je primljen u bolnicu. Kupelo ističe kako nije problem u tradiciji već u tome kako se obrezivanje radi.

- U tom području nitko od starijih ne nadgleda rituale koje provodi očito nestručna mladež. Također, problem je što ljudi obrezivanjem žele zaraditi pa svatko misli da to može - zaključuje Kupelo.

Sve veći broj smrti natjerao je tradicionalne vođe da ranije ovog mjeseca uvedu moratorij na obrezivanje u određenim dijelovima provincije Eastern Cape. U sklopu toga, pripadnici zdravstvenih ustanova posjećuju škole za inicijaciju gdje ozlijeđenim dječacima pružaju liječničku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:49