DRAMA NA KAPITOLU

Identificiran napadač na policajce u Washingtonu, objavljene su i njegove poruke na Facebooku

Noah Green (25) ubio je policajca Williama F. Evansa, kojega je Nancy Pelosi nazvala ‘mučenikom američke demokracije‘
Noah Green
 Facebook, AFP

William F. Evans, policijski službenik Capitola, ubijen je, a drugi policajac ozlijeđen je nakon što ih je u petak na dobro čuvanom sjevernom ulazu u američki Kapitol "pokosilo" vozilo , izjavio je v.d. šefa kapitolske policije.

Osumnjičeni Noah Green (25) iz Indiane u svom sumanutom pohodu izašao je iz automobila s nožem u ruci i počeo nasrtati na policajce. Ustrijeljen je i ubijen.

Evans, koji je u policijskoj službi bio 18 godina, teško je stradao u nasilnom incidentu, a nedugo nakon napada podlegao je ozljedama. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država, nazvala ga je "mučenikom američke demokracije". Naredila je da se zastave u kompleksu spuste na pola koplja u čast poginulog časnika.

image
Ubijeni policajac William Evans
-

Istražitelji još nemaju motiv za napad, ali ne vjeruju da je incident "povezan s terorizmom". Također, vozač prethodno nije bio poznat policiji, prenosi The New York Times.

No američki novinari detaljno su proučili Greenov Facebook profil prije nego što je isti "skinut" s društvene mreže. On se nazivao sljedbenikom Louisa Farrakhana, lidera "Nacije islama", muslimanske organizacije Afroamerikanaca čiji je najpoznatiji član bio Malcolm X.

image
Eric Baradat

- Bio sam na dobrom putu i sve što sam planirao, to sam i ostvario. Za to je bilo potrebno puno učenja i vježbanja. Međutim, Alah mi je namijenio neki drugi put. Kroz život sam si postavljao ciljeve, postizao ih, dizao sam letvicu više, a zatim sam sve to morao žrtvovati - pisao je Green na svom Facebook profilu.

image
Noah Green
Facebook

Neki republikanci nedavno su tražili ublažavanje sigurnosnih mjera na Capitolu, a Mitch McConnell, manjinski čelnik Senata, prošli mjesec požalio se na "pretjerani kordon naoružanih vojnika i ograda", rekavši kako ga "militarizirana atmosfera podsjeća na njegov posljednji posjet Kabulu 2015. godine".

image
Eric Baradat

Ovaj napad dogodio se kojih tjedan dana nakon što su dužnosnici uklonili ogradu prekrivenu žilet-žicom, koja je postavljena oko kompleksa zbog zaštite od daljnjih napada nakon nereda 6. siječnja. Ulice oko Capitola ponovno su se otvorile za promet vozila, a bilo je najavljeno i smanjivanje prisutnosti Nacionalne garde na Capitolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:28