IZBORI U EKVADORU

Iako je drugi krug izvjestan, kandidat ljevice proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

Njegov glavni suparnik, Guillermo Lasso, obećao je više stranih ulaganja i povećanje proizvodnje nafte, a bilo je 16 kandidata.
Andres Arauz
 Rodrigo Buendia

Kandidat ljevice Andres Arauz (36) proglasio je pobjedu na ekvadorskim predsjedničkim izborima, iako su izlazne ankete sugerirale da bi se još uvijek mogao naći u drugom krugu izbora.

Arauz je proglasio pobjedu, premda će se službeni rezultati čekati još nekoliko sati, ali nije precizirao ima li dovoljno glasova kako bi izbjegao drugi krug.

Ovaj 36-godišnji ekonomist i štićenik bivšeg predsjednika Rafaela Corree, vodio je u anketama zbog obećanja da će direktno uplatiti milijardu dolara obiteljima, te se suprotstaviti uvjetima paketa financijske pomoći MMF od 6,5 milijardi dolara.

Njegov glavni suparnik, Guillermo Lasso, obećao je više stranih ulaganja i povećanje proizvodnje nafte, a ukupno je bilo čak 16 predsjedničkih kandidata.

"Pobjeda je, kao što smo rekli, velika," rekao je Arauz na konferenciji za novinare. "Moramo čekati konačne rezultate, ali vrlo smo sretni," dodao je.

Pobjednik izbora zamijenit će predsjednika na odlasku, centrističkog šefa države Lenina Morena.

Drugi krug predviđen je za 11. travnja i u njega ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:57