PREGRŠT VAŽNIH GOSTIJU

I Jill Biden iznenada u Ukrajini, sastala se s Olenom Zelenskom. U Kijev došao i Trudeau, Bono Vox održao koncert...

‘Željela sam doći na Majčin dan. Mislili smo da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora prestati, a ovaj je rat bio brutalan‘

Jill Biden i Olena Zelenska

 Susan Walsh/Afp/Profimedia

Prva dama SAD-a Jill Biden stigla je u iznenadni posjet Ukrajini i sastala se s prvom damom te zemlje Olenom Zelenskom, piše NPR.

To je prvi put da je jedna američka prva dama otputovala u zonu borbi još od 2015. godine, kada je Michelle Obama posjetila katarsku zračnu bazu al-Udeid.

Gospođa Biden je prešla slovačko-ukrajinsku granicu nakon posjeta slovačkom mjestu Vysne Nemecke nedaleko ukrajinske granice gdje su smještene brojne izbjeglice.

Nakon toga, stigla je u grad Uzhhorod, u Zakarpatskoj oblasti u jugozapadnom dijelu Ukrajine.

Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nalazi se s njihovom djecom na tajnoj lokaciji od početka rata.

image

Jill Biden i Olena Zelenska

Susan Walsh/Afp/Profimedia

Ovo je bio prvi put od početka rata da se gospođa Zelenska pojavila u javnosti.

Biden i Zelenska upoznale su se u školi koja je pretvorena u sklonište za interno raseljene Ukrajince.

Zelenska je izašla iz crnog terenca kojeg je čuvao ukrajinski vojnik. Biden joj je predala cvijeće, te su se njih dvije srdačno pozdravile i zagrlile.

Zatim su u maloj sporednoj prostoriji iza zatvorenih vrata razgovarale više od sat vremena.

image

Jill Biden i Olena Zelenska

Susan Walsh/Afp/Profimedia

Nakon sastanka, Biden je rekla novinarima: 'Željela sam doći na Majčin dan. Mislili smo da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora prestati, a ovaj je rat bio brutalan. Narod SAD-a stoji uz narod Ukrajine.'

'Osjećamo to', odgovorila je Zelenska. 'Prije svega, htjela bih vam se zahvaliti na vrlo hrabrom činu. Razumijemo što je potrebno da prva dama SAD-a dođe ovdje tijekom rata kada se vojne akcije odvijaju svaki dan, gdje se zračne sirene oglašavaju svaki dan, čak i danas.', kazala je Zelenska.

'Svi osjećamo vašu podršku. Želimo napomenuti da je Majčin dan vrlo simboličan dan za nas i osjećamo vašu ljubav i podršku tijekom tako važnog dana.'

Gospođe Biden i Zelenska su se prethodno dopisivale, tvrde američki dužnosnici.

Posjet prve dame Ukrajini nije bio najavljen, a nije bio navedenh ni u javnom rasporedu Jill Biden. Njezin uobičajeni konvoj automobila bio je bio je nešto manji od uobičajenog, a neki njezini asistenti ostali su u Slovačkoj.

U Ukrajini iznenada i Trudeau, Bono Vox pjevao u podzemnoj

Inače, osim Jill Biden, u Ukrajini su se u nedjelju iznenada pojavili i kanadski premijer Justin Trudeau te irski glazbenik Bono Vox koji je u jednoj od kijevskih stanica metroa održao i koncert. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:10