NEVIĐENE VRUĆINE

I iskusni klimatolog je u šoku: ‘Ovakvo vrijeme je izvan pameti. Tako nešto se još nikad nije dogodilo‘

Ovako dugo - pet mjeseci - intenzivno trajanje toplinskog vala izvan je pameti, rekao je za CNN

Ilustrativna fotografija

 Desiree Martin/Afp

Argentina se suočava s neviđenim toplinskim valom, piše CNN upozoravajući da je učinak visokih temperatura i dugotrajne suše "katastrofalan" za poljoprivredne usjeve. Maximiliano Herrera, klimatolog i pratitelj vremenskih prilika, u razgovoru sa CNN-om rekao je da u "klimatskoj povijesti Argentine nema trenutka koji bi se mogao usporediti" sa sadašnjim vremenskim prilikama u južnoameričkoj zemlji.

Ovo argentinsko ljeto najtoplije je otkako postoje mjerenja, a temperaturne anomalije, koje su pogodile goleme dijelove zemlje, bez presedana su, rekao je klimatolog. Vrelo ljeto se očekivalo zbog klimatskog fenomena La Niña, ali temperature veće za osam do deset stupnjeva od uobičajenog za početak ožujka u dijelovima Argentine šokirale su i Herreru, koji godinama prati ekstremne vremenske prilike u svijetu.

"Ovako dugo - pet mjeseci - intenzivno trajanje toplinskog vala izvan je pameti", kazao je Herrera CNN-u. Toplinski val zahvatio je i druge zemlje Južne Amerike.

Ljeto na južnoj zemljinoj polutci traje od prosinca do veljače, no ovo je bilo ekstremno vruće i dulje od uobičajenog. U utorak je agencija AFP objavila da je požar na sjeveru Argentine, u provinciji Corrientes, pogonjen sušom i visokim temperaturama progutao 6000 hektara šuma. Od početka godine, prema podacima poljoprivrednog instituta INTA koje prenosi agencija, vatra je spalila oko 100.000 hektara u navedenoj provinciji.

image

Izgorena šuma u argentinskoj Portal Cambyreti

Sebastian Toba/Afp

U veljači su u Argentini temperature išle do 40 stupnjeva Celzijevih, a takve vrućine nisu doživljene desetljećima. Prema prognostičarima, tri ljetna mjeseca u zemlji su najtoplija od 1961. godine, podsjeća AFP. Meteorolog Enzo Campetella za AFP je rekao da klimatske promjene čine toplinske valove duljima i intenzivnijima, čak i u planinskoj regiji Patagoniji.

Posljedice abnormalnog vremena izuzetno su zabrinjavajuće kada je riječ o hrani. Naime, na udaru vrućina bili su usjevi soje i kukuruza. Córdoba, Santa Fe i sjeverni Buenos Aires pretrpjeli su katastrofalne štete, za CNN je rekao Mickaël Attia, analitičar iz kanadske tvrtke EarthDaily Analytics. "Najgora suša u 30 godina imat će goleme posljedice za proizvodnju", kazao je predviđajući da će proizvodnja u odnosu na prethodnu godinu biti smanjena za 20-30 posto. I pšenica je pogođena, upozoravaju stručnjaci.

CNN prenosi da su projekcije Svjetske meteorološke organizacije pokazale da će izvoz te kulture biti za 28 posto manji u odnosu na 2022. godinu. Argentinski poljoprivrednici suočavaju se s golemim gubicima u prihodima koji će se, kako stvari stoje, mjeriti u milijardama dolara. To će, napominje CNN, dodatno otežati ionako teško gospodarsko stanje u Argentini koja, kao i dobar dio svijeta, grca u inflaciji. U njezinu slučaju stopa rasta cijena na godišnjoj razini dosegnula je golemih 100 posto, a to nije viđeno od početka 90-ih.

Bespresedanski toplinski val koji je pogodio Argentinu izazvala je La Niña, koja je trajala tri uzastopne godine, međutim dio znanstvenika ističe da svemu pridonosi i globalno zatopljenje.

CNN citira izvještaj iz veljače platforme znanstvene zajednice koja se bavi procjenom utjecaja klimatskih promjena na pojedine meteorološke događaje, čiji je zaključak da iako klimatske promjene nisu bile vodeći uzročnik smanjenih padalina u središnjoj Južnoj Americi, one su krive za više temperature u toj regiji, što vrlo vjerojatno smanjuje količine vode i pogoršava sušu.

U drugom izvještaju platforme World Weather Attribution zaključili su da su rekordne temperature zabilježene krajem prošle godine u Argentini i drugim južnoameričkim zemljama klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem učinile 60 puta vjerojatnijim.

Herrera je za CNN komentirao kako ne treba istrčavati sa zaključkom da su pojedini slučajevi ekstremnog vremena izazvani klimatskim promjenama, ali je "generalno govoreći" točno da bi promjena klime mogla biti odgovorna za velike kontraste koji rasplamsavaju takve ekstremne meteorološke događaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:25