ESKALACIJA KRIZE

I Čović okrenuo leđa Dodiku, čelnik RS-a ostao sam pa najavio referendum: ‘Idem do kraja, nemam drugog izbora!‘

Pojedince uključene u aktivnosti u suprotnosti s Daytonskim sporazumom smatrat će se odgovornima za svoje postupke, poručio je SAD

Milorad Dodik i Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se u subotu i pozdravio napore međunarodne zajednice na stabiliziranju unutarnjih odnosa u zemlji nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt, poništio odluke vlasti Republike Srpske.

On je u subotu poništio zakone što ih je donio parlament Republike Srpske o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika te je nametnuo izmjene kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Uzrok krize je provokativna politika vlasti Republike Srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, da potkopaju autoritet državnog Ustavnog suda donošenjem posebnog zakona o zabrani provedbe odluka tog suda. Paralelno je parlament RS donio i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju Schmidta i njegov mandat.

Barem formalno

Schmidt je uzvratio, i dobio podršku HNS-a i Dragana Čovića, barem formalnu. "HNS BiH pozdravlja napore koje ulaže međunarodna zajednica, u dijalogu s domaćim akterima, na stabiliziranju unutarnjih odnosa u BiH i njenom napretku. HNS BiH smatra da su jedino unutarnji dijalog i domaća rješenja dugoročno održiva i usmjeravaju BiH prema što bržem članstvu u Europskoj uniji", navodi se u priopćenju politička grupacije koju predvodi HDZ BiH.

Međutim, HNS BiH poziva na nastavak dijaloga koalicije na razini BiH kako bi se "donijele hitne odluke kojima će se osigurati ravnopravnost i legitimna predstavljenost svih konstitutivnih naroda u svim zakonodavnim, izvršnim i sudskim institucijama BiH", a to nije nešto što će bošnjačko-građanske stranke a priori prihvatiti.

Ostale reakcije tamošnjih političara i stranaka su predvidljive. Srbi se inate pa članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kao Dodikov kadar izjavljuje kako je Schmidt glavna prepreka unutarnjem dijalogu u BiH. Na Kozari se u nedjelju ukazao Milorad Dodik koji je zavapio da Schmidtovom odlukom treba "ići u sarajevske kazamate i da mu sude suci muslimani potpomognuti izdajnicima iz RS-a."

Potrebno, ne i dovoljno

Najavio je da će entitetski parlament donijeti odluku o neprihvaćanju odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine i SIPA-e. Osim toga, najavio je i da će "pojačati entitetsku liniju". Ako sve to stvarno napravi, na kraju bi mogao završiti u zatvoru, iako je vjerojatnije da će na kraju odustati.

Kod Bošnjaka, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, ponosno tvrdi kako je Schmidtova odluka "rezultat njihovog zalaganja i promjene pristupa", dok iz oporbene SDA zaključuju kako su te odluke "potrebne, ali nisu dovoljne".

Važnije je da su iz Bruxellesa i Washingtona poslane podrške visokom predstavniku. "Pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornima za svoje postupke", poručio je, aludirajući na Dodika, State Department.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:59